Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση Πολάκη: «Απάντησε» στον Τσίπρα με τρόπο πρωτοφανή και αδικαιολόγητο
ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση Πολάκη: «Απάντησε» στον Τσίπρα με τρόπο πρωτοφανή και αδικαιολόγητο

ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση Πολάκη: «Απάντησε» στον Τσίπρα με τρόπο πρωτοφανή και αδικαιολόγητο

Στις χθεσινές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη αναφέρονται με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος διευκρινίζοντας ότι «οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών».

Όπως σημειώνουν: «Διατυπώθηκαν ως απάντηση στη του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Αναφέρονται επίσης στην παρέμβαση της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Αθηνών «που ζητά να διερευνηθούν τα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών», λέγοντας ότι «οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής. Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι “η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή” ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη “θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία”, δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασία».

Κλείνοντας αναφέρουν: «Είναι προφανές ότι το σύνθημα του -Π.Σ. για “Δικαιοσύνη Παντού” αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα».

: Συνταγματική εκτροπή η ανάρτηση Πολάκη

«Είναι σοκαριστική η των επικηρυγμένων προσώπων», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, για την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ertnews.gr η κ. Στενιώτη εξηγεί: «Σε πολιτεύματα δεν νομίζω ότι υπάρχουν δηλώσεις, όχι μόνο πολιτικού αλλά οποιουδήποτε προσώπου για ομαδικές εκκαθαρίσεις θεσμικών οργάνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (…) Η συγκεκριμένη ανάρτηση – η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών – συνιστά συνταγματική εκτροπή. Διότι η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου αλλά βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Η ΕΔΕ «θα κλιμακώσει τις της»

Η «ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση αλλά θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της», διευκρίνισε η κ. Στενιώτη. «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας».

Αναφερόμενη, σύμφωνα με την ertnews.gr, στο δεύτερο μέρος, το οποίο, όπως είπε, «παραβλέπουμε», συνιστά «μια προαναγγελία χειραγώγησης των θεσμών της Δικαιοσύνης. Ομιλεί περί εκς δικαστών, περί εθελουσίας εξόδου και δημιουργεί μία νέα σχολή δικαστών, μέσα από την οποία θα προσλάβουμε τα δικά μας παιδιά, τους δικούς μας δικαστές. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου».

Στην ερώτηση, ποια θεωρεί ότι είναι τα αίτια μίας τέτοιας ανάρτησης, η κ. Στενιώτη απάντησε: «Δεν είναι μεμονωμένη η τοποθέτηση του κ. Πολάκη, έχει ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις. Φανερώνει την αντίληψή του για τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Η χθεσινή ανακοίνωση

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε ότι «οι δημόσιες απειλές του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών “εκκαθαρίσεων” Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας».

Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει ότι το ζήτημα της κριτικής των δικαστικών αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων και ζητάει «την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση