Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνεδριάζει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 13:00 στο Μέγρο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό κι πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων το θέμα της πορείας της ς ενόψει και της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό, όσον αφορά την υλο των προαπαιτουμένων. Η αυστηρή επισήμανση του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του τη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο να «κλοτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω» και ότι θα πρέπει να τρέξουν για την υλο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει καθώς δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση, έπεσε στο κενό.

Το ίδιο και το πρώτο «καμπανάκι» πριν από μερικές εβδομάδες, όταν διαπιστώθηκε απροθυμία των κυβερνητικών στελεχών να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Ετσι, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να απευθύνει προς τους εμπλεκομένους με την αξιολόγηση υπουργούς εκ νέου επιστολή, στην οποία να τους υπενθυμίζεται ότι τα περιθώρια στενεύουν και η προθεσμία εκπνέει. Οπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι έντονη η ενόχληση στην κυβερνητική ηγεσία για την απροθυμία που αποτυπώνεται και ουσιαστικά στην επιστολή θα αναφέρεται σε αυστηρό τόνο ότι η κυβέρνηση έχει μόλις λίγες ημέρες πλέον στη διάθεσή της για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού προαπαιτούμενων. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το διακύβευμα είναι η έγκαιρη ολο των βημάτων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το μνημόνιο, που αποτελεί, πλέον, το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα.

Από το πρωθ επιτελείο επιμένουν ότι, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσα σε δύο εβδομάδες να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Και από το αναφέρουν ότι μέχρι τις 24 Μαΐου και το επόμενο Eurogroup όλα θα είναι έτοιμα για να επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement).

Το Μαξίμου επιμένει, επίσης, ότι είναι εφικτός στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό συνεπάγεται ότι στο ενδιάμεσο θα πρέπει να νομοθετηθούν μια σειρά από δράσεις για τα προαπαιτούμενα. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι –με τη σύμφωνη των εταίρων– ορισμένα από τα προαπαιτούμενα θα μείνουν για να υλοποιηθούν αργότερα, καθώς δεν είναι εφικτή η άμεση υλοποίησή τους.

 

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση