Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Οι εξελίξεις στην βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για το γεγονός, ωστόσο δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ.

«Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Προδρόμου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Μάλιστα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».


Ο , Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης .

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για τις εξελίξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ερντογάν: Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή», λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το , σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

«Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι  «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τί συλλήψεις θα κάνετε; Τί θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.

«Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε.

Επιμένει στην ένταση η Άγκυρα

Αμετακίνητη στις θέσεις της, που παγιώνουν το έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, παραμένει η Τουρκία, παρά τις πολυμέτωπες εκφράσεις ς και προειδοποιήσεις κατά των γεωτρήσεων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου.

Με σημερινή του σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. και στην οποία τα κράτη που συμμετείχαν σε αυτή, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ, αλλά και την τους για «τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Η Αγκυρα χαρακτηρίζει τη δήλωση των επτά κρατών (μεταξύ των οποίων φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος) «προκατειλημμένη, εκτός πραγματικότητας και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας, παράλληλα, πως «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Η δήλωση δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Τούρκος ισχυρίστηκε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής», ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο αντίστοιχο πλοίο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσααβούσογλου είπε ακόμη ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Εθνη για τα χωρικά μας », σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύππριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της χθεσινής τοποθέτησης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένα απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα για τις γεωτρήσεις, απειλώντας με μέτρα εις βάρος της σε περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση