Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συνεχίζει τα παιχνίδια η Αγκυρα
Συνεχίζει τα παιχνίδια η Αγκυρα

Συνεχίζει τα παιχνίδια η Αγκυρα

Η κατάσταση στα Ιμια παραμένει σταθερή, αν και παρά τη συζήτηση και τη των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, για αποκλιμάκωση κάποιες τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή. Στα ανατολικά των Ιμίων έπλεε μία τουρκική ακταιωρός από χθες το πρωί και μικρότερα σκάφη της ακτοφυλακής. Το Σώμα βρίσκεται στην Καλόλιμνο, σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ιμια. Η χθεσινή τουρκική ναυτική αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στη λογική της ίσης ανταπόδοσης (tit-for-tat) που ακολουθεί πάντα η γείτων σε ζητήματα στρατιωτικά.

Προχθές, η προγραμματισμένη άσκηση «Αστραπή» του Π.Ν., με τη συμμετοχή φρεγατών και υποβρυχίων, κινήθηκε προς τα ανατολικά του Αιγαίου. Η αβλαβής διέλευση της τουρκικής φρεγάτας «Μπαρός» από το στενό του Καφηρέα με από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και έπειτα ξανά ανατολικά στα βόρεια της Κρήτης, ερμηνεύεται ως τουρκική απάντηση στην, προγραμματισμένη προ σχεδόν ενός μηνός, άσκηση του Π.Ν. Το «Μπαρός» παρακολουθούσε διακριτικά καθ' όλη την του η φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Κάποια στιγμή τα δύο πολεμικά συναντήθηκαν και με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ρος», το οποίο επέστρεφε από άσκηση στην Αδριατική με πορεία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μέσω του επίσημου λογαριασμού της, αλλά και εκείνου του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σχολίασε τις συναντήσεις του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις με τον Ελληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ο. Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Πάιατ (ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην επίσκεψή του στην Τουρκία) ευχαρίστησε τον κ. Μάτις «για την ισχυρή στήριξή σας στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».

Από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας η συνάντηση των κ. Μάτις και Καμμένου περιγράφηκε ως ενδεικτική της ισχύος της ελληνοαμερικανικής συνς. Ο κ. Καμμένος ήταν, επίσης, χθες ιδιαίτερα ενεργός στο , καθώς αναπαρήγαγε ρεπορτάζ ιστοσελίδας (militaire.gr), σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν την Τετάρτη στο ΥΠΕΘΑ ενημερώθηκαν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα δώσουν άμεση απάντηση σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση