Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συνάντηση υπουργών της Ε.Ε. και συνέδριο για θέματα Ισότητας Φύλων
Συνάντηση υπουργών της Ε.Ε. και συνέδριο για θέματα Ισότητας Φύλων

Συνάντηση υπουργών της Ε.Ε. και συνέδριο για θέματα Ισότητας Φύλων

Στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βιέννη 11 – 12/10/18

Προτάσεις για σύγχρονη ευρωπαϊκή στα θέματα Ισότητας των Φύλων

Την βούληση του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών και του επικεφαλής υπουργού Αλ. Χαρίτση, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των θεμάτων Ισότητας Φύλων στην ατζέντα ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέφερε στην Βιέννη στις 11 και 12 Οκτωβρίου η αρμόδια υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνέδριο (“Gender Equality and You, Young Voices Joint Initiative”) αλλά και άτυπη σύνοδος σε επίπεδο Υπουργών αρμόδιων για θέματα Ισότητας Φύλων (“Informal Meeting of EU Gender Equality Ministers”) που έγιναν με πρωτοβουλία της αυστριακής προεδρίας, η οποία ασκεί τα σχετικά καθήκοντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τον Ιούνιο που πέρασε, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Σκοπός της διοργάνωσης ήταν να ξαναμπούν τα θέματα της Ισότητας Φύλων και των δικαιωμάτων της Γυναίκας στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα, να προωθηθούν νέες εκσυγχρονισμένες πολιτικές και αποφάσεις.

Πρόκειται για «εργαλεία» τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα στους προαναφερόμε τομείς, για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της νέας εποχής στην οποία έχουμε εισέλθει.

Με σκοπό την αρτιότερη της ελληνικής αποστολής για το συνέδριο αξιοποιήθηκε η εμπειρία από την πολυσχιδή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ) επί των συγκεκριμένων τομέων.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εντατική της Υφυπουργού και αρμόδιων στελεχών, με το αυτοτελές τμήμα ευρωπαϊκής και διεθνούς ς της ΓΓΙΦ. Από τους διοργανωτές είχαν αποσταλεί ερωτήσεις σε όλα τα μέλη ενόψει του συνεδρίου, των οποίων οι απαντήσεις προετοιμάστηκαν από τα στελέχη του ελληνικού ΥΠΕΣ με γνώμονα:

α) την υποστήριξη της πρόθεσης της αυστριακής προεδρίας να αναβαθμιστούν τα θέματα Ισότητας Φύλων και Γυναικών στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής, διότι υπάρχει η εκτίμηση πως από την επιτυχία αυτού του στόχου η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά, ίσως περισσότερα από άλλες χώρες, εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης των προηγούμενων χρόνων που έπληξε αποδεδειγμένα πολύ περισσότερο τις Ελληνίδες γυναίκες, αλλά και της επιφόρτισης των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας μας από το σχετικό σκέλος του μεταναστευτικού προβλήματος (γυναίκες , θύματα βίας, μωρομάνες κλπ),

β) να κατατεθούν προτάσεις που να ισχυροποιούν το κύρος της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής της Ευρώπης, με σκοπό, εφεξής, την διεκδίκηση από καλύτερη θέση των αιτημάτων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγιναν ειδικές θεματικές συζητήσεις στις οποίες η Μ. Χρυσοβελώνη παρουσίασε τις απαντήσεις αυτές, ενώ στις δύο «κλειστές» συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών που έγιναν (σ.σ.: πρωί και μεσημέρι στις 12/10) κατέθεσε προτάσεις σε δύο αντίστοιχες που προβλέπονταν από τη διοργάνωση να γίνουν με ειδικό περιεχόμενο και προδιαγραφές, ώστε να καταχωρηθούν σε πρακτικά που θα επέχουν θέση εισήγησης για πολιτικές προς τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα (σ.σ.: οι δύο παρεμβάσεις επισυνάπτονται σε ξεχωριστά αρχεία κειμένου).

Με την ευκαιρία των εργασιών του συνεδρίου η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη από το συνεδριακό “Austria Center Vienna” δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα της Ισότητας. Ως Υφυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα Ισότητας επικροτώ πραγματικά το γεγονός ότι στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τεθεί πάρα πολύ ψηλά […].

Η Ελλάδα, μετά την έξοδο της από τα μνημόνια, πλέον δυνατή και με συγκεκριμένη άποψη στα θέματα της ισότητας, για τα οποία έχει (ενν.: εφαρμόσει) πολύ συγκεκριμένες πολιτικές στην χώρα, προτείνει και διεκδικεί συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές […] (ενν.: στην Ε.Ε.). Θεωρώ, ότι από τις εργασίες σήμερα και της άτυπης συνόδου, και του συνεδρίου θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τον σκοπό αυτόν».

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο είχαν κληθεί από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπουργό της Αυστρίας για τις Γυναίκες, τις Οικογένειες και τη Νεότητα, Juliane Bogner-Strauß, ομόλογοί της από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., από τις χώρες (μη μέλη Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), καθώς και από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (μη μέλη Ε.Ε.). Επίσης, σε ειδικό πρόγραμμα του συνεδρίου είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι ανεξάρτητων φορέων και οργανώσεων για θέματα Ισότητας Φύλων από τις ίδιες χώρες.

"Αλιεύοντας" την είδηση