Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συνάντηση Πάιατ – Ζάεφ για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας
Συνάντηση Πάιατ – Ζάεφ για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας

Συνάντηση Πάιατ – Ζάεφ για την ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας

Η προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρωθ της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Εξαιρετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την ισχυρή αμερικανική στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε αυτό το ευρωατλαντικό μέλλον μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, στην ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

Στήριξη σε Βόρεια Μακεδονία για την Ε.Ε.

Το ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι παρούσα στα Βαλκάνια και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των γειτόνων της –εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες– αναμένεται να εκπέμψει σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Κυριάκος , ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit.

Ο κ. θα συναντηθεί και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο , αλλά εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς θα είναι το πρώτο τους ραντεβού μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν έδωσε πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της γαλλικής διαφωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθ επιδιώκει να κρατήσει «ζεστή» τη Βόρεια Μακεδονία, στέλνοντας το ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της και σκοπεύει να το αποδείξει και εμπράκτως προσφέροντας σε πρώτη φάση τεχνική βοήθεια.

Η κυβέρνηση προφανώς ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της ς των Πρεσπών και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητεί τρόπους αναθέρμανσης της διαδικασίας που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στον «πάγο» μέχρι τον Μάιο, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη που θα έδινε κάποιο ευρωπαϊκό χαρτί που θα μπορούσε να ρίξει στο εσωτερικό τραπέζι ο κ. Ζάεφ πριν από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε αναδιπλωθεί αμέσως μετά τη δήλωσή του ότι μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει» εξαιτίας του γαλλικού «βέτο», ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας με το νέο έτος και αφού καταγράψει το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Ζάεφ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι παρότι ο ίδιος δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί, θα τη σεβαστεί.

Η Αλβανία

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στην Αθήνα τον Εντι Ράμα, στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τότε είχε συμφωνηθεί να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει απόψε ομιλία στο δείπνο του Thessaloniki Summit. Νωρίτερα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δεδομένου ότι ήδη πριν από τις εκλογές έχει μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων τόσο μέσω της κοινοτικής νομοθεσίας και των εργαλείων που προσφέρει η Ε.Ε. στην ελληνική πλευρά όσο και μέσω μια εθνικής καμπάνιας για το brand «Μακεδονία», ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στην που διοργανώνει ο Ε για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση