Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Εμβάθυνση συνεργασίας σε άμυνα, επενδύσεις και τουρισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Εμβάθυνση συνεργασίας σε άμυνα, επενδύσεις και τουρισμό

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Εμβάθυνση συνεργασίας σε άμυνα, επενδύσεις και τουρισμό

Άγκυρα: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της ς θα αποτύχει

Στη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς ς σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός, όπως αναφέρεται σε σχετική κυβερνητική ενημέρωση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν στην έναρξη της ς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».

Μπ. Νετανιάχου: «Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην »

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Αναχωρούμε για μια σημαντικότατη σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη, και για την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για την Ελλάδα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στις 2 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών παρέστη επίσης στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογό του.

Το απόγευμα, στις 6:30, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών παρουσία των ηγετών.

Την Παρασκευή το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ρήτρα συνεργασίας για την ασφάλεια του αγωγού EastMed

Ρήτρα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών για την ασφάλεια του αγωγού East Med προβλέπει η διακυβερνητική συμφωνία που θα υπογράψουν το απόγευμα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, παρουσία των πρωθυπουργών των τριών χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 10 της συμφωνίας θεωρείται πολύ σημαντική δεδομένου ότι τέτοιες ρήτρες δεν περιλαμβάνονται σε αντίστοιχες συμφωνίες.

Επιπλέον, η συμφωνία έχει τρία ακόμη σημαντικά σημεία:

-Κοινό ρυθμιστικό, αδειοδοτικό και φορολογικό πλαίσιο και στις τέσσερις χώρες (μαζί με την Ιταλία) για τη διευκόλυνση υλοποίησης του έργου

-Δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο του East Med και άλλων κρατών, όπως της Αιγύπτου και του Λιβάνου στο μέλλον

-Δυνατότητα δέσμευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου και από κράτη που δεν συμμετέχουν στην του αγωγού

Πριν από λίγο, η διοίκηση της ΔΕΠΑ και της Energean, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, που αντιστοιχούν στο 20% της δυναμικότητας του East Med. Το προσύμφωνο ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας και θεωρείται πολύ σημαντική γιατί στηρίζει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.

«Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, αποτελεί συνασπισμό δυνάμεων για την ειρήνη στην περιοχή. Βλέπει την ενέργεια ως καταλύτη ειρήνης και συνεργασίας. Το έργο θα λάβει την τελική του μορφή με τη συνεργασία της Ιταλίας. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος, θα τον διαβούμε όμως με επιμονή και υπομονή», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη: 

«Είμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή ενός Προσυμφώνου (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean για την αγορά και τη μεταφορά 2 Δις Κυβικών Μέτρων Αερίου μέσω του αγωγού EastMed, πράγμα το οποίο αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα αυτού του αγωγού, ενός έργου που έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε. Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη Συμφωνία όσο και με τη Συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Η υλοποίηση αυτού του οράματος ξεκινάει σήμερα με την υπογραφή του εν λόγω Προσυμφώνου δια του οποίου θα δεσμευθούν δυνητικά ποσότητες αερίου που αναλογούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Οι υπολειπόμενες ποσότητες μπορούν να βρεθούν συν τω χρόνω από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 5 έτη, όπως η β' φάση ανάπτυξης του πεδίου Λεβιάθαν στο Ισραήλ ή το πεδίο Γλαύκος στην Κύπρο.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικός αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή και αυτό θα υπογραμμισθεί σε λίγες ώρες και από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους τρεις υπουργούς Ενέργειας στο Ζάππειο.

Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής

Ο EastMed αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το λόγο άλλωστε υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος-PCI.

Ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός.

Πρόκειται για ένα έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό διάδρομο κατά τρόπο που αυξάνει ταυτόχρονα, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ένωσης.

Είναι πεπεισμένος ότι με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ από τα αποθέματα αερίου της Ν.Α. Μεσογείου».

Άγκυρα: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της ς θα αποτύχει

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση