Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στροφή Μαξίμου με Καμμένο
Στροφή Μαξίμου με Καμμένο

Στροφή Μαξίμου με Καμμένο

Δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος

Σε μια «υποχώρηση» εμπρός στο φάσμα μιας τυφλής σύγκρουσης με τον Πάνο Καμμένο προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας «δώρο» στον πρώην κυβερνητικό εταίρο τη διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και επιχειρώντας παράλληλα να κατευναστεί, όσο τον δυνατόν, η επιθετικότητα των ΑΝΕΛ, που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξετάζεται πλέον η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, που αυτή τη στιγμή απαιτεί για τη συγκρότηση Κ.Ο. τουλάχιστον πέντε βουλευτές που έχουν εξαρχής εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Μια τέτοια τροπο θα δώσει τη δυνατότητα στους ΑΝΕΛ να παραμείνουν κοινοβουλευτικό κόμμα, στηριζόμενοι στη του κ. Φωκά. Η φράση του κ. Τζανακόπουλου που δρομολογεί τις εξελίξεις ήταν πως, «σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή», προσθέτοντας πως ο σκοπεύει «να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» τις αμέσως επόμενες ημέρες. Νωρίτερα ο κ. Βερναρδάκης –μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα– ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος. «Τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα έπειτα από τροπο στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, προσθέτοντας το ρητό και κατηγορηματικό πως «δεν θέλουμε να διαλύσουμε κανένα κόμμα».

Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά στρατηγικό ελιγμό του Μαξίμου, ώστε και η κυβέρνηση αφενός να μη χάσει τη δεδηλωμένη –ο κ. Κουίκ αναμένεται να ενσωματωθεί στον μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου– αφετέρου να περιορίσει τις αντιδράσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απειλούσε ανοικτά το Μαξίμου με πόλεμο, ειδικά στην περίπτωση που διαλυθεί η Κ.Ο.

Η κίνηση της δου Αττικού όμως, παρότι υπαγορεύεται από τις απειλές Καμμένου, εξυπηρετεί παράλληλες στρατηγικές της επιδιώξεις στην πολιτική σκακιέρα. Πρώτον, κρατά στα δεξιά της ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο ασκεί αντιπολίτευση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, και στη Δεύτερον, δυνητικά βάζει εκ νέου στο παιχνίδι το Ποτάμι, το οποίο σήμερα έχει τρεις βουλευτές και ίσως μπορέσει να συστήσει και πάλι Κ.Ο., καθώς, κατά πληροφορίες, οι αλλαγές θα προβλέπουν πως κόμμα που μπήκε στη Βουλή με «εντολή του ελληνικού λαού» παραμένει κοινοβουλευτικό ανεξαρτήτως αριθμού βουλευτών.

Τρίτον, το Μαξίμου, από τη στιγμή που θα προχωρήσει σε αυτή την τροποποίηση υπέρ των «μικρών», θα επιχειρηματολογεί πως η κατηγορία της αντιπολίτευσης πως ήθελε να διαλύσει τα μικρά κόμματα ήταν έωλη. Τα παραπάνω πάντως δεν συνιστούν οριστική κατάπαυση του πυρός από πλευράς Καμμένου. Πηγές των ΑΝΕΛ σημείωναν στην «Κ» πως «για εμάς είναι μείζον και το θέμα των υπουργών», υποστηρίζοντας πως στον επικείμενο ανασχηματισμό «πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση», κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από το Μαξίμου. Τέλος, η Ν.Δ. από την πλευρά της, σχολιάζοντας την πιθανότητα τροποποίησης του κανονισμού, τη χαρακτήρισε αποτέλεσμα «ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού», προσθέτοντας πως «ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει» υποχωρώντας στις απαιτήσεις του.

Δεν παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος – Αναβολή για μία εβδομάδα ζήτησε ο Ν. Βούτσης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ο , Νίκος Βούτσης, ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να μην υποβάλλει την παραίτησή του και να μην παραδώσει σήμερα τη βουλευτική του έδρα με το αιτιολογικό ότι πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα, απερίσπαστη η ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σε περίπτωση παραίτησης του κ. Παπαχριστόπουλου, διαδικαστικά και τυπικά, ο κ. Κουίκ που είναι ο πρώτος επιλαχών θα έπρεπε να ορκιστεί στη νέα του ιδιότητα ως βουλευτής. Για να αποφευχθεί αυτή η διαδικαστική λειτουργία, ήταν που ο κ. Βούτσης ζήτησε να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα κίνησή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο σύμφωνα με τα σχόλια που καταγράφονται στο περιστύλιο, η πραγματική αιτία είναι άλλη καθώς τέτοια διαδικαστικά ζητήματα δεν θα προκαλούσαν ζητήματα στην ψήφιση του πρωτοκόλλου, πολύ δε περισσότερο επειδή η παρουσία του κ. Παπαχριστόπουλου δεν είναι καθοριστική για την υπερψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε λάβει την «άνετη» πλειοψηφία των 153 ψήφων.

Τούτων δοθέντων, όπως είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος εξερχόμενος του γραφείου του Προέδρου της Βουλής, η οποιαδήποτε κίνησή του θα πρέπει να αναμένεται μετά τα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του πρωτοκόλλου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση