Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στουρνάρας για Πολάκη: Βάναυση θεσμικά εκτροπή, να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές
Στουρνάρας για Πολάκη: Βάναυση θεσμικά εκτροπή, να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές

Στουρνάρας για Πολάκη: Βάναυση θεσμικά εκτροπή, να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές

Σε διευκρινίσεις για την ηχογράφηση και τη διαρροή μέρους της μεταξύ τους συνομιλίας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μέσω δήλωσης του ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς τη συναίνεσή του κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Χαρακτηρίζει επίσης ως «βάναυση θεσμική την ανήκουστη προσπάθεια του κ. Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της ΤτΕ και τον ίδιο προσωπικά».

Αναλυτικά η δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Ο Πολάκης μαγνητοφώνησε συνομιλία με τον Στουρνάρα

Σε μαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με σαφώς αντιθεσμικό περιεχόμενο και έμμεσες απειλές, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ο κ. Πολάκης επικοινώνησε με τον κ. Στουρνάρα για τον έλεγχο αναφορικά με το δάνειο που του χορηγήθηκε από την Attica Bank και ζήτησε να ελεγχθεί, πέραν του δανείου του, και μια σειρά άλλων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχετικό διάλογο (τον δημοσίευσε η ιστοσελίδα της Documento), είπε πως, «αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο». Κατά πληροφορίες, ο κ. Πολάκης είπε στον κ. Στουρνάρα ότι «σας μαγνητοφωνώ, όπως κάνετε και εσείς», με τον τελευταίο να του απαντά «εγώ δεν μαγνητοφωνώ, αλλά κάντε ό,τι θέλετε».

Πάντως, η χορήγηση του δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη έγινε σύμφωνα με τους της Τράπεζας Αττικής, τόνιζαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη της με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη. Εξαλλου, νωρίτερα, η Αττικής, η οποία μέσω και της ιστοσελίδας της προωθεί καταναλωτικά δάνεια ύψους έως και 300.000 ευρώ, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «συνήθη δανειακά προϊόντα που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση, η υποστηρίζει ότι «η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις)».

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη με εμπειρία στον τομέα των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων επισημαίνουν πως η χορήγηση καταναλωτικών δανείων ύψους 100.000 ευρώ, ακόμη και με προσημείωση ακινήτου, είναι εκτός της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Το μέσο ποσό καταναλωτικού δανείου, ακόμη και αν πρόκειται να δοθεί με προσημείωση, δεν ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ και οτιδήποτε πέραν αυτού απαιτεί άδεια από την ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της τράπεζας.

Γκρίζα ζώνη στην όλη υπόθεση αποτελεί το κατά πόσον η προσημείωση που έκανε η στο επίμαχο ακίνητο καλύπτει την εξασφάλιση που έπρεπε να έχει.

Την ίδια ώρα, το δάνειο προκαλούσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ήσσονος. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, με ερώτησή του προς τον Γιάννη Δραγασάκη, του ζητεί να παράσχει στοιχεία αναφορικά με αντίστοιχα δάνεια και κατά πόσον για τη δανειοδότηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «ο αυτόκλητος “κήρυκας της ηθικής” κ. Πολάκης έσπευσε να εκμεταλλευθεί αδίστακτα το αξίωμα του υπουργού».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση