Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στο Φανάρι ο Ν. Δένδιας
Στο Φανάρι ο Ν. Δένδιας

Στο Φανάρι ο Ν. Δένδιας

 Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών , ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε στο Φανάρι την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου με Δένδια

Τηλεφωνική με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών , ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη για τις μέρες των εορτών στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με άτυπες κυβερνητικές πηγές, η έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου για εθιμοτυπικούς λόγους, λόγω της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παραστεί σήμερα στην πατριαρχική θεία λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ εν συνεχεία θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τα λοιπά, όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, η Αθήνα δρομολογεί το επόμενο διάστημα ένα διπλωματικό άζ με αποκορύφωμα την τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που αφορά την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης. Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στο θέμα σε συνέντευξή του (), είπε χαρακτηριστικά πως ο East Med «είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Eνωσης» και πρόσθεσε πως πολύ σύντομα θα μπει και η στη συμφωνία, καθώς εκεί θα καταλήγει ο αγωγός. Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως σημείωσε πως ο αγωγός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «αντίδραση» κατά της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η γειτονική χώρα, «επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».

Πάντως, χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, παραμονή Χριστουγέννων, ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της Ρω στα 30.000 πόδια, «ακυρώνοντας» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιχειρείται να χτιστούν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ τοποθετήθηκε για την τουρκολιβυκή συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα οδηγηθούν, εξ αυτού, σε στρατιωτική . Αυτό το δημόσιο σχόλιο της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Αθήνα για τις συζητήσεις για την κατασκευή του East Med.

O Ισραηλινός πάντως ρωτήθηκε και για τα όσα είχε γνωστοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «είναι παράνομη και πρέπει να καταδικαστεί». Ο κ. Ισραέλ Κατς επιβεβαίωσε: «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία». ​«Δεν έχουμε καμία τέτοια επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση