Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας
Στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Ζόραν

Σε εξέλιξη είναι αυτή την η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν . Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αποστολή, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία προσγειώθηκε, στις 10:45 στο των Σκοπίων.

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

«Αφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Twitter, κατά την άφιξη του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

 

Ακολούθησε και δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter στην οποία γράφει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών , ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ο πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη στα Σκόπια με την υπογραφή συμφωνιών στην , την άμυνα, τις μεταφορές και τις υποδομές.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης και του πρώτου διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ευκρινώς πολιτικός, καθώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μετριάσει τις απώλειες που φαίνεται ότι επισωρεύει για την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές της.

Παράλληλα, λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές για την προεδρία της γείτονος, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα με τη νέα ονομασία της (Βόρεια Μακεδονία) εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το προφίλ του κ. Ζάεφ. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον κ. Ζάεφ, διότι παρέχουν την ευκαιρία ανάδειξης ενός προέδρου που δεν θα έχει την αρνητική στάση του νυν, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Ζωοκλοπές στα Κανάλια #Ζωοκλοπές - https://t.co/TrSHJwAUWu -

  • #τροχαίο στην λεωφόρο Αθηνών  #τροχαίο - https://t.co/L6ajBp5Bc5 -

  • Σχέδια βελτίωσης "Εξοικονόμηση Ύδατος" #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/aLpfId4jpN -

"Αλιεύοντας" την είδηση