Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σκληρό «πόκερ» στο Κυπριακό
Σκληρό «πόκερ» στο Κυπριακό

Σκληρό «πόκερ» στο Κυπριακό

Δεν μεταβαίνουν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε για μετάβαση των τριών πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπο εξέλιξη –για οκτώ ημέρες– διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Eϊντε είχε ρίξει αυτή την ιδέα στο τραπέζι και την περασμένη Δευτέρα, όταν σχεδόν όλες οι πλευρές επισήμαναν πως δίχως μια μίνιμουμ συμφωνία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων η παρουσία των ηγετών είτε στο Κραν-Μοντανά είτε στη Γενεύη απλώς θα λειτουργούσε ως επιστέγασμα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Οπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικος χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί», σχολίασε σχετικά ο Ελληνας , ίκος . «Οπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω και με τη του σοφού Γενικού Γραμματέα του να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Σήμερα θα αποφασισθεί, με βάση και τον κύκλο επαφών του γ.γ. του ΟΗΕ, αν θα πάρει μικρή παράταση η διάσκεψη ή θα ολοκληρωθεί αύριο. Εκτός από τον κ. Γκουτιέρες, στο ελβετικό θέρετρο έφθασε χθες το βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε διμερή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ίκο Κοτζιά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος ζητούσε χθες ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. είπε πως είχε σαν στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

«Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους. Ο δικός μας στόχος είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση