Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ska Keller: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα
Ska Keller: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα

Ska Keller: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα

Με αφορμή την επίσκεψη Ευρωβουλευτών, μελών της ομάδας των Πράσινων – Greens/EFA Group στην , πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 11 Απριλίου στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις αποφάσεις των Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και το ευρωπαϊκό τοπίο που διαμορφώνεται μετά το Brexit, την νίκη Trump και τις ολλανδικές εκλογές.

Στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Ska Keller, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Judith Sargentini, Ολλανδή ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων / Ελεύθερης Συμμαχίας και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Κώστας Διάκος, συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, ενώ την συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Βούλα Τσέτση.

Στην τοποθέτησή της η Ska Keller επεσήμανε την χρονική στιγμή της επίσκεψης των Ευρωπαίων Πρασίνων, που συνέπεσε με το κλείσιμο της πολιτικής ς επί της αξιολόγησης. Ανέφερε δε, πως είναι ανεπίτρεπτο οι θεσμοί να ασκούν επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά για νέα μέτρα. Για το νέο ευρωπαϊκό τοπίο που διαμορφώνεται, η Σκα Κέλλερ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβρη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την υπόλοιπη πορεία. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά πρέπει να αλλάξει, αλλά και ειδικά, απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει και την αλλαγή στάσης μεμονωμένων κρατών-μελών.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, όλα προοιωνίζουν ότι θα σημειωθεί κάποια πρόοδος υπέρ των ελληνικών θέσεων, όμως χρειάζεται ακόμα περισσότερη . Τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα ασκούν πίεση, όπως και το Γερμανικό, ανέφερε η Σκα Κέλλερ, όμως θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι για λύση στο χρέος και να πειστούν και άλλα να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια «ανάσα» για να ξαναμπεί σε τροχιά. Αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και οικολογικός μετασχηματισμός της ς είναι τα στοιχεία που πρέπει να συνθέτουν την Ευρώπη του μέλλοντος. Τέλος, σημείωσε πως η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό αποτελούν ζητήματα για όλους τους λαούς και πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τον προορισμό μας, ώστε να επιλέξουμε τα μέσα που θα ακολουθήσουμε για να τον φτάσουμε.

Η Judith Sargentini αναφέρθηκε κυρίως στην μεταναστευτική κρίση και τις πολιτικές ασύλου, ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά μεγάλο μέρος τους έχει επωμιστεί η Ελλάδα. Εδώ και πάλι αυτό που χρειάζεται είναι η , τόσο στην Ελλάδα όσο και στους πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Θα πρέπει συνολικά η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες τις σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και κάθε -μέλος ξεχωριστά. Αναφερόμενη δε στο επερχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα, εξέφρασε τον φόβο της για μη τήρηση των προαποφασισμένων από την γείτονα χώρα.

Ο Κώστας Διάκος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η εκλογή Πράσινου προέδρου στην και η τεράστια του Πράσινου Κόμματος στην Ολλανδία απέδειξαν πως οι μόνοι που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκίστικο εθνικιστικό ρατσιστικό ευρωσκεπτικισμό, είναι οι Πράσινοι, γιατί ακριβώς απέναντι σε τέτοιες πολιτικές, ανέπτυξαν μια ριζοσπαστική, άμεσα εφαρμόσιμη πολιτική με κοινωνικό περιεχόμενο, κέντρο αναφοράς τον άνθρωπο και στόχο την προστασία του πλανήτη από τις μη βιώσιμες οικονομικές πολιτικές με σκοπό το κέρδος. Τέλος, επεσήμανε ότι τα πράσινα κόμματα είναι αντίθετα στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά υπέρ μιας Ευρώπης πολλαπλών επιλογών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση