Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη η Μ. Χρυσοβελώνη
Σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη η Μ. Χρυσοβελώνη

Σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη η Μ. Χρυσοβελώνη

Διήμερη εργασίας στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η Υφ Μ. Χρυσοβελώνη, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.

Πρόκειται για συνέχεια των συναντήσεων με φορείς, αιρετούς και εποπτευόμενες δομές για ζητήματα Ισότητας και Ληξιαρχείων, ενόψει της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για την Ισότητα των Φύλων και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κ. Νοτοπούλου.

Η Υφ επισκέφτηκε αρχικά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κατερίνης και ενημερώθηκε από την υπεύθυνη λειτουργίας του, Αντιδήμαρχο για θέματα πρόνοιας Π. Μακρίδου -Παρτσαλίδου και το επιστημονικό προσωπικό για την ψυχολογική, κοινωνική, νομική και εργασιακή στήριξη που παρέχει σε θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και σε γυναίκες που υφίστανται .

Από την πλευρά της η Υφυπουργός ενημέρωσε σχετικά με τις πολιτικές ισότητας που προωθεί το νέο Νομο σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, καθώς και στις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με σκοπό την ενίσχυση Ισότητας των Φύλων σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, ενώ παρέδωσε αντίγραφα του Νομοσχεδίου και των Συμφώνων Συνεργασίας (ΚΕΔΕ,ΕΝΠΕ) για μελέτη και κάθε πιθανή πρόταση βελτίωσης.

Στην συνέχεια, συμμετείχε σε διευρυμένη συνάντηση στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης (του ΚΕΘΙ) με εκπροσώπους και επιστήμονες του Κέντρου, των ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του αντίστοιχου Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου, της δομής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύηςκαι του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για το έργο  και τα προβλήματα των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην στήριξη θυμάτων έμφυλης βίας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για θεσμοθετημένες λύσεις σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των εργαζομένων και των ωφελούμενων.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για τις πολιτικές Ισότητας και τις λύσεις για πολλά από ζητήματα που τέθηκαν και τις οποίες εισάγει το νέο Νομο, τις Συμφωνίες Συνεργασίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, καθώς και για τις ως τώρα συναντήσεις με εκπροσώπους Φορέων και Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, στο πλαίσιο διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο κ. Γ. Μπουτάρη, Αντιδημάρχους και αιρετούς Συμβούλους, αρμόδιους για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, συζητήθηκε το εύρος των κοινωνικών πολιτικών και δομώντου Δήμου Θεσσαλονίκης.Παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που φέρνει το Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων, καθώς και όσα το συνοδεύουν. Τέλος, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τα Ληξιαρχεία, ενόψει εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που τα διέπει.

Θέματα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο χθες Πέμπτη 24/1, με την συμμετοχή της Υφυπουργού Εσωτερικών και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Αγροτικών και Αγροτουριστικών Γυναικείων Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και αιρετών του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιχειρήθηκε μια προσέγγιση για την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού και της ανεργίας για κατηγορίες γυναικών, μεταξύ των οποίων και θύματα έμφυλης βίας και την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα των τοπικών Γυναικείων Συνεταιρισμών. Απ όλες τις πλευρές τονίστηκε η  σημασία στήριξης της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας τόσο για την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, όσο συνολικότερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εξετάστηκαν δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, πολιτικές ισότητας που θεσμοθετεί το νέο Νομοσχέδιο και θα κληθούν να εφαρμόσουν άμεσα οι νέοι αιρετοί που θα προκύψουν στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές , ενώ συμφωνήθηκε η άμεση εκπόνηση ενός προγράμματος υπό την Υφυπουργό  Μακεδονίας-Θράκης με την συνεργασία όλων των γυναικείων φορέων που μετείχαν στην σύσκεψη, που θα επιλύει τοπικά για τη Θεσσαλονίκη μεγάλο μέρος των ζητημάτων που αναφέρθηκαν και θα αποτελέσει πιλοτικό καλών πολιτικών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε όλη τη χώρα.

Τέλος, συμφωνήθηκε να ακολουθηθούν και άλλες δράσεις για την στήριξη της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία της Υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη με την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κ. Νοτοπούλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση