Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σε κατάσταση επιφυλακής η Αθήνα
Σε κατάσταση επιφυλακής η Αθήνα

Σε κατάσταση επιφυλακής η Αθήνα

Απαράλλαχτη διατηρεί τη στρατηγική παρακολούθησης των τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Έβρο η Αθήνα, σε μια προσπάθεια διατήρησης της παρουσίας, αλλά και ταυτόχρονης ς αποστάσεων, προκειμένου να είναι απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να διαφυλάττει τα και τα δικαιώματα της Ελλάδας. Ήδη τα τελευταία 24ωρα, μετά τα πολλαπλά κύματα κλιμάκωσης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΘΑ έχει δοθεί οδηγία για τήρηση των κανόνων εμπλοκής, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Σκοπός είναι να εμπεδωθεί ότι οι Eνοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) επικουρούν το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατόν και λόγω της αύξησης των δυνάμεων του στον Έβρο. Στα χερσαία , μετά τα πυρά σε περίπολο και την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικό έδαφος, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια καθημερινή κλιμάκωση, ιδιαίτερα στη συνοριακή διάβαση Καστανέων-Παζάρκουλε, καθώς κάθε ημέρα γίνεται μια απόπειρα να σπάσουν οι ελληνικές οχυρώσεις με οργανωμένη ρίψη χημικών, βομβών μολότοφ και πετρών.

Στο Ανατολικό Αιγαίο η ηγεσία του Πολεμικού αυτικού (Π..) αποφάσισε την παράλληλη προσαρμογή και στη θάλασσα. Οι μονάδες του Π.Ν. που αναπτύχθηκαν τις πρώτες ημέρες για αναχαίτιση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχουν πλέον μεταφερθεί εν όρμω σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Σύμη, αφήνοντας την πρώτη γραμμή στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.), το οποίο είναι και η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Οι μεγαλύτερες, από εκείνες του Λ.Σ., μονάδες του Π.Ν. θα παρεμβαίνουν μόνον εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, το Π.Ν. βρίσκεται σε επιφυλακή και για τη μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση που ξεκίνησε ήδη από χθες σε όλο το Αιγαίο, από τον Βορρά μέχρι και το Καστελλόριζο. Πρόκειται για άσκηση η οποία δεν περιλαμβανόταν σε όσες ανακοινώνονται μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (), αλλά για κάτι που έγινε γνωστό τις τελευταίες δέκα ημέρες. Επιπλέον, όλη η περιοχή βόρεια της Κρήτης είναι δεσμευμένη για υποβρυχιακές ασκήσεις. Χθες, ολοκλήρωσε, επίσης, την πορεία του από τα βόρεια της Κρήτης, και εν συνεχεία από τα νότια του Καστελλόριζου, το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao», το οποίο προμηθεύτηκε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) σε πλειστηριασμό στην Ουαλλία. Το «Sertao» έπλευσε στα διεθνή ύδατα συνοδευόμενο από φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού και αυτή τη στιγμή έχει πάρει την τελική πορεία του για το λιμάνι του Τασουτσού, το οποίο βρίσκεται στη νότια , απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία. Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, δίχως, ωστόσο, να προσδιορίζεται η ακριβής περιοχή τέλεσής τους.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση