Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ρήξη Μαξίμου – «Πράττω» με αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη
Ρήξη Μαξίμου – «Πράττω» με αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη

Ρήξη Μαξίμου – «Πράττω» με αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τρία μέλη του Πράττω, τα τελευταία που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις παραιτήθηκαν σήμερα από τα δημόσια αξιώματα τους, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τις κυβερνητικές πολιτικές στην Θράκη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων». Σε άλλο δε σημείο κάνει λόγο για «υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε» η οποία «είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη» προσθέτοντας πως «τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό».

Η διαφοροποίηση του Πράττω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχε καταγραφεί και πρόσφατα όταν πηγές του κόμματος του Νίκου Κοτζιά εξέφραζαν την αντίθεση τους για τις συμμαχίες με  στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η παραίτηση των μελών του Πράττω δεν συνεπάγεται απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα. Η απαίτηση αυτή είναι για μας Αδικαιολόγητη. Είναι Ανεξήγητη έναντι της Κίνησής μας, του πιο παλιού και σταθερού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελούμε και θα παραμείνουμε μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα και οργάνωση, η οποία από το 2011 εξέφραζε και εκείνη τη στροφή της κοινωνίας στα αριστερά και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αδικαιολόγητη απαίτηση του Μαξίμου είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το ΠΡΑΤΤΩ ως κυβερνητικός εταίρος. Στα 4 προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ΠΡΑΤΤΩ στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες. Ουδέποτε της έκαναν από θέσεις ευθύνης δημόσια κριτική. Ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος.

Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, αφορούσε τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτημα στο οποίο δικαιώθηκε το ΠΡΑΤΤΩ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσαν, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για την στροφή προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπογραμμίσουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μην εμφανίζει θέματα πολιτικής ως προσωπικά προβλήματα. Ότι η υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε, είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη.
Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό.

Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.

Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου.

Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».

Προβλήματα σε όλα τα μέτωπα για το Μαξίμου

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνεται ο προβληματισμός στην κυβέρνηση. Στον αριθμό 19 της οδού Ηρώδου Αττικού βλέπουν το ένα μετά το άλλο να «καίγονται» τα χαρτιά που περίμεναν πως θα λειτουργήσουν σαν άσοι στο μανίκι του πρωθυπουργού και θα ανέτρεπαν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2018. Οι τελευταίες πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα έχουν πάρει αρνητική τροπή συμβάλλοντας με τη σειρά τους στο θολό τοπίο για τον τελικό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Στην κορυφή βρίσκεται το πεδίο της οικονομίας, με τα όσα συμβαίνουν με την α΄ κατοικία να αλλοιώνουν το αφήγημα της Αθήνας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω σε μια υπερταχεία, αφού οι εταίροι εκφράζουν ενστάσεις και βλέπουν κινδύνους από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Από την άλλη, η πρόσφατη ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνταγματικής αναθεώρησης άφησε ανοικτές πληγές στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Ν.Δ. να κερδίζει μάλιστα την κομβική μάχη της επιλογής κατά το δοκούν του επόμενου ΠτΔ. Τρίτο, αλλά όχι αμελητέο, το γεγονός πως η «ιστορική τομή» στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, αφού προσκρούει στον –ισχυρό– τοίχο του κλήρου. Με τούτα ως δεδομένα, το «καλάθι» του Αλ. Τσίπρα αδειάζει και πλέον τον πρώτο λόγο για τις τελικές επιλογές όσον αφορά τις εθνικές εκλογές θα έχουν οι δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο καλείται να πάρει μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της τετραετούς θητείας του στο Μαξίμου, καθώς, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε αποκάλυψε πρόσφατα, μιλώντας με τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, πως δέχεται εισηγήσεις για διαφορετικές ημερομηνίες, στις οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά «αντιστέκομαι», χρησιμοποιώντας χρόνο ενεστώτα, ο οποίος δεν αποκλείει μελλοντική αλλαγή στάσης.

Η βασική πρόθεση, όπως επιμένουν επίσημα χείλη, είναι να προηγηθούν οι ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση ο βασικός στόχος είναι να «κρατηθεί» η Ν.Δ. σε ποσοστά… 2015, που σημαίνει πέριξ του 30%. Σε αυτή την ανάλυση βασική επιχειρηματολογία είναι πως με ένα τέτοιο ποσοστό θα αποδειχθεί ότι μετά τέσσερα χρόνια και παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα η Ν.Δ. παραμένει «καθηλωμένη» γύρω από το συγκεκριμένο ποσοστό –στις εκλογές του 2015 είχε πάρει 28,09%– και άρα η δυναμική που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει και η Πειραιώς θα απολέσει το δικαίωμα «να μιλάει για καθολική επικράτηση και ανατροπή των δεδομένων», όπως αναφέρει κομματικό στέλεχος στην «Κ». Στην περίπτωση όμως που οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών, υπάρχει και ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ: η «χαλαρή ψήφος», χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών, να τον ρίξει σε ποσοστά πέριξ του 20% και αντίστοιχα να ανεβάσει το ΚΙΝΑΛ κοντά στο 10%, κάτι που θα θολώσει τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αίφνης με έναν «μικρό συγκάτοικο» στο κεντροαριστερό φάσμα, που θα μπορεί να μιλάει για «αλλαγή των συσχετισμών».

Με βάση τις δύο παραπάνω αναγνώσεις, κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα και το σενάριο του Ιουνίου, που εξαρχής ήταν το λιγότερο πιθανό. Οι θιασώτες αυτής της επιλογής, όπως ο Ν. Παππάς, λένε πως είτε στη μία περίπτωση, που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μικρή, είτε στην άλλη όπου οι ευρωεκλογές θα φέρουν κακό αποτέλεσμα και άρα η φθορά θα επιταχυνθεί, ο «αιφνιδιασμός» του Ιουνίου μπορεί να είναι η απάντηση. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κρατάει εντελώς κλειστά τα χαρτιά του και αυτή τη στιγμή απλώς έχει ρίξει στο τραπέζι όλα τα φύλλα και περιμένει τη στιγμή για να τραβήξει το κατάλληλο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών #καταμετρήσειςΥδρόβιωνΠουλιών - https://t.co/iK8qYZcUxo -

  • Αιτήσεις ευάλωτων νοικοκυριών για το ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ρεύματος στον Δήμο Ρήγα Φεραίου… - https://t.co/hGsKWVrApw -

  • Τουρνουά rapid στην ακαδημία σκακιστών Βόλου #ΑκαδημίαΣκακιστώνΒόλου - https://t.co/LYV9Bk7Cea -

"Αλιεύοντας" την είδηση