Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Για Αιγαίο, Κύπρο

Με αρκετά ζητήματα σε εκκρεμότητα και μια μάλλον θολή, συναντώνται την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ς Ρετζέπ Ταγίπ .

Η κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό είναι τα προφανή ζητήματα συζήτησης ανάμεσα στους δύο άνδρες και θεωρείται απολύτως δεδομένο ότι ο κ. θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Αλλωστε στην οι συλλήψεις αξιωματικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ένδειξη της πλήρους απουσίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο καθεστώς του κ. Ερντογάν και το πάλαι ποτέ στρατιωτικό, κεμαλικό κατεστημένο.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η σύλληψη 110 εν ενεργεία αξιωματικών της τουρκικής αεροπορίας, με την κατηγορία της συνς με το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν. Για τον κ. Ερντογάν, βέβαια, το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα με την Αθήνα δεν είναι παρά μέρος των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Αγκυρα, σε μια περίοδο αβεβαιότητας στη Συρία και έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε με βασικό θέμα τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ στη Συρία, εξαπέλυσε απειλές και κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με την που εξέδωσε το συμβούλιο, συζητήθηκε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίστηκε ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και του κυπριακού ψευδοκράτους, «κάνοντας χρήση όλων των μέσων». Στο Αιγαίο, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερες των συνηθισμένων στρατιωτικές δραστηριότητες, κάτι που αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στις ετήσιες εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι δραστηριότητες, πάντως, είναι περιορισμένες σε σύγκριση με ανάλογες εκπαιδεύσεις παρελθόντων ετών στον κόλπο του Ξηρού και στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου.

Η τουρκική ρητορική συνάδει εν πολλοίς και με τις προειδοποιήσεις περί δραστηριοποίησης της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως μέσω της χρήσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει προμηθευτεί η Αγκυρα, του «Φατίχ». Οι τουρκικές απειλές δεν φαίνεται να πτοούν σε καμία περίπτωση τον διεθνή παράγοντα και, πολύ περισσότερο, τους ενεργειακούς κολοσσούς που εκμεταλλεύονται την κυπριακή ΑΟΖ. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», σχολίασε, ενδεικτικά, χθες ο της ExxonMobil για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Ασπρεϊ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας. Μάλιστα επισήμανε ότι η εταιρεία του ήταν εξαρχής ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Ο κ. Ασπρεϊ πρόσθεσε ότι οι επόμενες γεωτρήσεις είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο τρίμηνο του , δίχως να προσδιορίζει ακριβείς ημερομηνίες. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο αναμένονται ανάλογες κινήσεις και από τη γαλλική εταιρεία Total.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση