Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προσλήψεις… κατόπιν 20ετίας
Προσλήψεις… κατόπιν 20ετίας

Προσλήψεις… κατόπιν 20ετίας

Πριν από 20 χρόνια «ονειρεύονταν» να διοριστούν στο Δημόσιο. Έδωσαν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ και πέτυχαν.

Το όνειρο, ωστόσο, έγινε πραγματικότητα για τους του διαγωνισμού του 1998 μόλις χθες, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνεται στο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιέχει, μεταξύ άλλων, και πλήθος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων για τους εργαζομένους στους ), δίνεται το «πράσινο φως» για την κάλυψη των «πολυπόθητων θέσεων».

Εγείρονται ζητήματα

Βεβαίως, εγείρονται ζητήματα. Ενδεικτικά, το κατά πόσον οι του '98 επιθυμούν ακόμα να καλύψουν τις θέσεις – ενδεχομένως κάποιοι να αδυνατούν και λόγω ηλικίας. Μάλιστα, το θέμα της καθυστερημένης πρόσληψης επισημαίνεται και στην τροπολογία, καθώς προβλέπεται ότι κάποιοι από τους επιτυχόντες θα καλύψουν θέσεις «για τις οποίες σήμερα προβλέπονται πρόσθετα προσόντα (π.χ. γνώση αγγλικών), τα οποία δεν ήταν απαραίτητα 20 χρόνια πριν και τα οποία οι επιτυχόντες δεν κατείχαν». Οι θέσεις που θα στελεχωθούν είναι σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με τροπολογία, επίσης, επεκτείνεται η «ειδική» 22 ημερών που προβλέπεται για τους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με προβλήματα υγείας και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν τέκνα με «διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές», οπότε περιλαμβάνονται και κάποιες ακόμα περιπτώσεις προβλημάτων.

Το αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από τη θερινή διακοπή του Κοινοβουλίου (5-20 Αυγούστου) αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ηδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές, κατατέθηκαν 9 τροπολογίες εκ των οποίων η πλέον σημαντική αφορά τη ρύθμιση που επιτρέπει στους να συνάψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως και τις 31.3.2018 με τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα «για λόγους δημοσίου συμφέροντος – συνιστάμενους ιδίως στην αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια».

Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ότι θα προβλέψει προκειμένου να λήξουν οι των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων – καθώς η των συμβάσεων των εργαζομένων, την οποία είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση, κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιτρέπει την των συμβάσεων εργαζομένων πέραν των δύο ετών, θεωρώντας ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικές προσλήψεις.

Καθώς, ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι δεν επαναπροσλαμβάνουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια από τα δημοτικά τέλη (η καθαριότητα εντάσσεται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες), στην τροπολογία επίσης προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν από αλλού.

«Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ, και μόνον εφόσον δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από τα γενικά έσοδά τους». Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» της ενδεχόμενης απόλυσης συμβασιούχων στους «κακούς» δημάρχους που επιλέγουν να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση