Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προσεκτικά, αλλά αποφασιστικά βήματα από τη Ν.Δ.
Προσεκτικά, αλλά αποφασιστικά βήματα από τη Ν.Δ.

Προσεκτικά, αλλά αποφασιστικά βήματα από τη Ν.Δ.

Ως αποφασιστικό κτύπημα όχι μόνον στο περί «διαπλοκής» αφήγημα αλλά σε αυτό καθεαυτό το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία την απόφαση-ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Παππά.

Στην Πειραιώς εκτιμούν, αξιολογώντας τόσο τις σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνητικών παραγόντων όσο, κυρίως, την ευθεία επίθεση της ς στη Δικαιοσύνη, ότι οι μετασεισμοί από το ΣτΕ θα είναι τέτοιοι που απειλούν πλέον την ίδια τη σταθερότητα της ς. Ειδικά, δε, η εικόνα πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών, μετά την πρωτόγνωρη επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, προκάλεσε έντονη ανησυχία στον Κυρ. Μητσοτάκη που ανέγνωσε κινδύ θεσμικής εκτροπής, ζήτημα που αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, συνάντησή τους.

ια τη Νέα Δημοκρατία, όμως, το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ περιλαμβάνει όχι μόνον ευκαιρίες πολιτικής παντοδυναμίας αλλά και κινδύ εγκλωβισμού, κάτι που έχει ήδη διακρίνει η ηγετική ομάδα. ι' αυτό, άλλωστε, και η κυρίαρχη γραμμή είναι αυτή των προσεκτικών βημάτων, καθώς το τηλεοπτικό πολιτικό παίγνιο, που θα επιχειρήσει να «γυρίσει» η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αρκετά ακόμη στάδια.

Πρόταση νόμου

Η πολιτική, στρατηγική και νομοθετική προσέγγιση που αποφασίστηκε στις συσκέψεις υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη (συμμετείχαν οι Γ. Μυλωνάκης, Μιχ. Μπεκίρης, Τ. Θεοδωρικάκος, Μακ. Λαζαρίδης, Γ. Κουμουτσάκος αλλά και οι Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βορίδης) έρχεται, αφενός μεν να κεφαλαιοποιήσει τη «μεγάλη κυβερνητική αναταραχή», αφετέρου δε να αναδείξει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης των καναλιών στο ΕΣΡ ως προϋπόθεση ομαλής εξέλιξης της διαδικασίας ς του τηλεοπτικού τοπίου.

Ετσι, απέναντι στη νέα πρόσκληση που αναμένεται να απευθύνει ο πρόεδρος της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Νέα Δημοκρατία θα δηλώσει ετοιμότητα να συμβάλει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου.

Ωστόσο, το « φως» της Πειραιώς θα δοθεί μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προβεί στην κατάργηση του (ήδη κριθέντος ως αντισυνταγματικού) νόμου Παππά, με τον οποίο μεταφέρονταν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου στον υπουργό. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει και στην παρουσίαση της δικής της νομοθετικής πρότασης για το τηλεοπτικό πεδίο, που θα προβλέπει:

• Ανάληψη όλης της σχετικής αρμοδιότητας από το ΕΣΡ, το οποίο θα είναι και το μόνο αρμόδιο για τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

• Διεύρυνση του αριθμού των αδειών, πέραν των τεσσάρων που προβλέπει ο νόμος Παππά. Παραμένει αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό (έχει ζητηθεί, κατά πληροφορίες, και η συνδρομή του συνταγματολόγου κ. Γ. Γεραπετρίτη που συμμετέχει και στη Συμβουλευτική Επιτροπή για το πρόγραμμα της Ν.Δ.) εάν ο αριθμός πρέπει να οριστεί με νόμο ή να παραπεμφθεί στο ΕΣΡ, με τη δεύτερη πρόταση να είναι, επί του παρόντος, πιο ισχυρή. Βασική πολιτική θέση της Ν.Δ. στο ζήτημα είναι «να δοθούν όσες άδειες επιτρέπει το φάσμα».

• Πρόβλεψη για ένα «ποσό εισόδου» που πρέπει να καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, με παράλληλη ετήσια καταβολή ενός τέλους χρήσης συχνοτήτων. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να εμπλακεί, σε αυτή τη συγκυρία, σε έναν δι «λογιστικής φύσης» σχετικά με τα ποσά που θα εξασφαλιστούν για το Δημόσιο. Ατύπως, πάντως, στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι σε βάθος δεκαετίας το όριο για το σύνολο των καναλιών τίθεται, τουλάχιστον σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, από τα 255 εκατομμύρια που είχαν προσφερθεί για 4 άδειες στο ολιγοπωλιακό περιβάλλον που διαμόρφωνε ο νόμος Παππά.

• Ρητές προβλέψεις για οικονομική διαφάνεια (πόθεν έσχες), επιχειρηματική υγεία (ασφαλιστικές και τραπεζικές ενημερότητες) και περιεχόμενο των νέων τηλεοπτικών σταθμών, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα.

Ως προς τον χρόνο παρουσίασης της γαλάζιας πρότασης στο σύνολό της, στην Πειραιώς διατυπωνόταν η άποψη ότι το κόμμα δεν πρέπει να βιαστεί. Οχι μόνον για να μην στρέψει τους προβολείς από την κυβερνητική δοκιμασία, αλλά, κυρίως, προκειμένου να αναμείνει την καθαρογραφή ή, πάντως, πιο αναλυτική εικόνα για το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση