Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προετοιμάζεται για «μάχη» η Ν.Δ.
Προετοιμάζεται για «μάχη» η Ν.Δ.

Προετοιμάζεται για «μάχη» η Ν.Δ.

ΑΡΙΣΤΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ια τη μάχη των επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή ετοιμάζεται η Πειραιώς, ενισχύοντας το οπλοστάσιό της, καθώς θα επιμείνει προφανώς στην καταψήφισή της, επειδή είναι «μια κακή συμφωνία και επιζήμια για τη χώρα».

‘Οπως φάνηκε ήδη από την Πέμπτη, με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, για την Πειραιώς το κείμενο όχι μόνο δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά την επιδεινώνει, καθώς αναγνωρίζει μακεδονική και υπηκοότητα/εθνικότητα, ενώ κάνει αναφορά σε μακεδονικό λαό (δύο φορές μάλιστα στο επίμαχο κείμενο).

Ενστάσεις, εξάλλου, εκφράζει η και για τη , αποδομώντας το επιχείρημα της κυβέρνησης περί νοτιοσλαβικών γλωσσών, καθώς θυμίζει ότι αυτό ήταν γνωστό. Αυτό που συνέβη, όμως, μέσω της συμφωνίας είναι ότι η ελληνική πλευρά επί της ουσίας αναγνώρισε «μακεδονική γλώσσα». Θύμιζαν δεν ότι στην ίδια γλωσσική οικογένεια ανήκει και η βουλγαρική γλώσσα, αλλά κανένας δεν την αποκαλεί «νοτιοσλαβική». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι, αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει, στην πραγματικότητα παραχωρεί την αποκλειστικότητα του όρου «μακεδονικός» στην άλλη πλευρά.

Ουδέν σχόλιον, πάντως, έγινε από την Πειραιώς για την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, από την οποία φαίνεται να προκύπτουν τουλάχιστον δύο «ναι», αυτά του Σταύρου Θεοδωράκη και του ιώργου Μαυρωτά (αναμένεται η απόφαση του Σπύρου Λυκούδη). «Το είναι ένα ανεξάρτητο κόμμα», έλεγαν πηγές της Πειραιώς. Και όχι τυχαία. Η δεν θέλει να προεξοφλήσει τη στάση κανενός, παρότι η κυβέρνηση λέει ότι διαθέτει τους 151 και άρα προεξοφλεί την κύρωση της συμφωνίας. Η Πειραιώς δεν προεξοφλεί τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή, εξ ου και καθιστά σαφές –όπως έκανε και τον περασμένο Ιούνιο μέσω της πρότασης δυσπιστίας– ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την ψήφισή της από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των περιοδειών του, αρχής γενομένης από την Κρήτη, όπου από χθες το απόγευμα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο και στο Ρέθυμνο.

Μάλιστα, χθες το βράδυ επρόκειτο να μιλήσει σε πανηγυρική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, όπου αναμενόταν να παρευρεθούν όχι μόνο τοπικοί βουλευτές (ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης , ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης) και τοπικοί κομματικοί παράγοντες, αλλά επίσης ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, στην πρώτη «επίσημη» εκδήλωση στήριξης στον εκλεκτό της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

Η Πειραιώς βρίσκεται σε διαρκή εκλογικό συναγερμό και, πάντως, οι περιοδείες, αλλά και οι προγραμματικές παρεμβάσεις του προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να πυκνώσουν όταν ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ηδη η Ν.Δ. ετοιμάζει τη μεγάλη εκδήλωση για την Υγεία (αρχές Φεβρουαρίου), όπου θα παρουσιάσει το αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμά της, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση