Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Politico: Έρευνα για κακοδιαχείριση προσφυγικών κονδυλίων στην Ελλάδα ξεκινά η ΕΕ
Politico: Έρευνα για κακοδιαχείριση προσφυγικών κονδυλίων στην Ελλάδα ξεκινά η ΕΕ

Politico: Έρευνα για κακοδιαχείριση προσφυγικών κονδυλίων στην Ελλάδα ξεκινά η ΕΕ

Έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη των προσφύγων στην Ελλάδα, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που αφορά την παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017, ανέφερε ο εκπρόσωπος της OLAF.

«Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η OLAF δεν μπορεί να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι όποια πρόσωπα εμπλέκονται έχουν διαπράξει κάποια παρατυπία ή , πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρόσωπα ή οργανισμοί έχουν αναγκαστικά διαπράξει παρατυπίες ή απάτες», διευκρινίζεται.

Πέρυσι η ΜΚΟ SolidarityNow ζήτησε από το Ευρωπαϊκό να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση χρημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ τόνιζε ιδιαίτερα τις κακές συνθήκες διαβίωσηw των προσφύγων στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε λάβει σημαντικά κονδύλια από τις Βρυξέλλες για να βελτιώσει το σύστημα ασύλου.

100 εκατ. διαχειρίστηκε το ΥΕΘΑ στο

Την κατανομή των κονδυλίων για το και τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε αυτά παρουσίασε χθες ο Πάνος , μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι οποίες έγιναν κατόπιν μήνυσης που κατέθεσε ο ίδιος. Ο κ. χθες επανήλθε λέγοντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είχε σκοπό να πλήξει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ είπε ότι αν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία που παρέθεσε, συνοδευόμενα από μια συγγνώμη προς το πρόσωπό του, τότε θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά με αγωγές, προκειμένου να διεκδικήσει αστικές αποζημιώσεις. Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι στο ΥΕΘΑ δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις, καθώς τα αρμόδια γενικά επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους ιστότοπούς τους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμών.

Ανέφερε, επίσης, ότι από το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ που διατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των γενικών επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. ι' αυτό καλώ τον οποιονδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρως αυστηρούς», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, το ΥΕΘΑ έχει λάβει 99,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 7 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία υποδομών (22 Δεκεμβρίου 2017), μεταφορά και διατροφή των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού υ, 10,1 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για βελτίωση των συνθηκών στα hotspots (19 Ιουλίου 2016), 52,2 εκατ. ευρώ για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής (19 Ιουλίου 2016), ενώ 6,6 εκατ. ευρώ δόθηκαν τον Μάρτιο του 2016 για τον ίδιο λόγο, όπως και η πρώτη των 23,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση