Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Περιβάλλον νομοθετικού χάους στη Βουλή με δύο «κατεπείγοντα» νομοσχέδια
Περιβάλλον νομοθετικού χάους στη Βουλή με δύο «κατεπείγοντα» νομοσχέδια

Περιβάλλον νομοθετικού χάους στη Βουλή με δύο «κατεπείγοντα» νομοσχέδια

Νέο κρούσμα προβληματικής νομοθέτησης, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής διεύθυνης της Βουλής καταγράφηκε αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευής.

Την που το πολιτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ομιλίες πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο της ΝΔ, και ενώ η εθνική αντιπροσωπεία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την κορυφαία για το Κοινοβούλιο διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του Προϋπολογισμού, μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής ανακοινώθηκε ότι για την Δευτέρα το μεσημέρι, προγραμματίστηκαν συνεδριάσεις δύο Επιτροπών για νομοσχέδια που μάλιστα φέρουν τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό «Κατεπείγοντα».

Το επιπρόσθετο ενδιαφέρον είναι πως ένα εξ αυτών δεν είχε ως τις 8.30 μμ αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Πρώτο εξ αυτών, που έχει κατατεθεί από προχθές 12/12 είναι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Δεύτερο εξ αυτών φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  – Κύρωση της από 20.11.2018 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  που κυρώθηκε με το ν.2779/1999 (Α΄ 296) και άλλες διατάξεις».

Πρώτο, “διαδικαστικό” πρόβλημα θα προκληθεί καθώς τα μέλη των Επιτροπών που συγκαλούνται (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και Παραγωγής και Εμπορίου) πιθανότατα δικαίως θα διαμαρτυρηθούν, στην περίπτωση ιδίως που έχουν εγγραφεί ως ομιλητές  στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού που θα εξελίσσεται από το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Δεύτερο πρόβλημα θεωρείται ήδη πως έχει σχέση με την κατάλληλη προετοιμασία των βουλευτών ενόψει της συζήτησης των δύο προαναφερόμενων νομοσχεδίων που «λογικά» θα εισαχθούν προς ψήφιση το πρώτο την Τετάρτη – την επομένη, δηλαδή, της ψήφισης του Προϋπολογισμού, και το άλλο την Πέμπτη.

Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι εκείνο το διήμερο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει και η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ παράλληλα, προστέθηκε και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας μετά από αίτημα του Προέδρου Ν.Βούτση, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της φραστικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο βουλευτής της Λεων.Γρηγοράκος κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία.

Εντονότατος προβληματισμός –που κάνει ήδη πολλούς να κάνουν λόγο για επερχόμενο «νομοθετικό χάος»- εκφράζεται ενόψει του ενδεχομένου να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τον κατάσταση και όπως έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν να «περάσει» μέσω τροπολογιών ρυθμίσεις-διευθετήσεις, η σημασία ή και το πιθανό κόστος των οποίων για τους φορολογούμενους πολίτες, είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή την ώρα.

Ηδη και πέραν των πιθανολογούμενων τροπολογιών, και μόνο το γεγονός οτι στον τίτλο του δεύτερου νομοσχεδίου υπάρχει ο όρος «…και άλλες διατάξεις», λειτουργεί ως προμήνυμα για επερχόμενο «τσουνάμι» διευθετήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει λεχθεί, η προσεχής Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα εργασιών της βουλ΄’ης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

  • Γιατί συμφέρει η αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2023 #αίτησησυνταξιοδότησης - https://t.co/cgnvUZdiEI -

  • #φωτιά σε εν κινήσει Ι.Χ. στην Κάτω Γατζέα #ΙΧ #ΚάτωΓατζέα #φωτιά - https://t.co/nP5ch1Zxze -

"Αλιεύοντας" την είδηση