Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Παρουσίαση τριών νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΥΜΕΠΟ
Παρουσίαση τριών νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΥΜΕΠΟ

Παρουσίαση τριών νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΥΜΕΠΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η παρουσίαση των τριών νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ πριν την έναρξη της παρουσίασης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε:

«Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεριμνά για 550.000 ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν το 2014 και για 75.000 ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά το 2016. Η προσπάθειά μας, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια,  είναι να ενισχύσουμε την λειτουργικότητα του Υπουργείου.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό ραντεβού που λύνει πολλά ζητήματα και σε σχέση  με την ταχύτητα των διαδικασιών, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισονομία. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να επέμβει ο προσωπικός παράγοντας, θα γίνονται όλα με ηλεκτρονικό τρόπο. Συγχρόνως, διευκολύνονται οι δικές μας υπηρεσίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Δεν σταματάμε βέβαια εκεί. Ήδη έχει εγκριθεί και περιμένουμε το ΦΕΚ για τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και ταυτοποίησης και μόλις υπέγραψα το νομο για την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ακόμη, θα ακολουθήσουν οι στον μεταναστευτικό κώδικα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προετοιμασία του Υπουργείου εν όψει καλοκαιριού, ο Υπουργός ανέφερε:

«Κριτήριο των πάντων είναι η αποτελεσματικότητα. Εγώ μπορώ να πω πως είμαστε έτοιμοι. Αλλά δεν φτάνει να το λέω. Χρειάζεται να είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Μέσα στην οργανωτική προσπάθεια είναι το νέο ΚΥΤ της Σάμου. Έχουμε ενοικιάσει τον χώρο και προχωράμε στις διαδικασίες μαζί με τον ΔΟΜ για τη λειτουργία του το καλοκαίρι. Υπάρχουν και άλλα θέματα που είναι βασικά. Έχω στείλει αντίστοιχο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο και το κυρίαρχο είναι η αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης 20.000 ανθρώπων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι βασικό, ούτως ώστε ακόμη και αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές, που είναι κατά 17% μειωμένες στα νησιά, για δύο χρόνια να μπορεί η Ελλάδα να επιτελεί το δικό της χρέος. Το δεύτερο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση για τα ζητήματα της μετακίνησης από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το τρίτο είναι η απόλυτη ανάγκη για μια παράταση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας σε . Αυτά τα τρία, μαζί με κάποια άλλα, έχω ζητήσει από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και περιμένω απάντηση αυτή την εβδομάδα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και διμερείς συμφωνίες, ο Δ. Βίτσας ανέφερε:

«Έχω ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι στον βαθμό που δεν προχωράει αυτό που θέλουμε, δηλαδή ένα ενιαίο σύστημα ασύλου για όλη την Ευρώπη, το λεγόμενο «Δουβλίνο 4», με συνευθύνη στον καταμερισμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εγώ θα προχωρήσω και σε διμερείς συμφωνίες. Ξέρετε ότι έχει γίνει μια συμφωνία με την Γερμανία, μια συμφωνία με την Πορτογαλία που ολοκληρώνεται το πρώτο της μέρος της μέσα στον Μάιο και συζητάμε και με άλλες χώρες. Με την Ισπανία, με την Ελβετία, με την Ιρλανδία. Ακόμη, οφείλω να πω πως έχουμε έναν μόνιμο ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία. Γιατί μεγάλη σημασία έχουν οι ροές. Όσο μικρότερες είναι οι ροές, τόσο καλύτερα διαχειρίσιμος είναι και ο πληθυσμός σε σχέση με τα δικαιώματά του».

Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, η εισαγωγή των νέων ψηφιακών εργαλείων στην διαδικασία της διαχείρισης της μεταναστευτικής πολιτικής στοχεύει μεταξύ άλλων στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο για τους ενδιαφερόμενους όσο και για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών. Επιπλέον ενισχύει την προσπάθεια ς της γραφειοκρατίας, ανάγει σε κεντρικό πυλώνα των διαδικασιών την διαφάνεια και εξοικονομεί πόρους.

Ο Υφυπουργός, επίσης, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση το ερχόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως: «Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε επιπλέον πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει το τελευταίο δίμηνο και σε άμεσο χρόνο θα δούμε να υλοποιούνται και να αποφέρουν καρπούς. Καρπούς, στην κατεύθυνση της περαιτέρω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, πολύ σημαντικής εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος και τέλος εξαιρετικά σημαντικής εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων, δηλαδή χαμένου χρόνου εργασίας».

Ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μ. Κλάπας, παρουσίασε τις τρεις νέες εφαρμογές που υλοποιεί το ΥΜ:

α) ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού για την επι των αλλοδαπών, αλλά και των υπολοίπων πολιτών που συναλλάσσονται με τη Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις υπηρεσίες μίας στάσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας. Η πλατφόρμα αυτή ήδη λειτουργεί πιλοτικά στη ΔΑΜ Πειραιά, αναμένεται δε να εγκατασταθεί στις υιπες ΔΑΜ της Αττικής και να λειτουργήσει έως το τέλος Ιουνίου 2019 .

β) ηλεκτρονική εφαρμογή ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αδειών ς πολιτών τρίτων χωρών. Η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα σε υπηρεσίες και πιστοποιημένους χρήστες να διαπιστώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου, τη γνησιότητα των ηλεκτρονικών αδειών ς. Η εφαρμογή αυτή είναι πλέον επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών, και θα διευκολύνει τις συν.

γ) ηλεκτρονική πλατφόρμα για την on line υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση ή την ανανέωση των αδειών διαμονής. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να εγκατασταθεί πιλοτικά στο πληροφοριακό σύστημα μετανάστευσης το Φθινόπωρο.

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση