Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ορκίζεται σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου
Ορκίζεται σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου

Ορκίζεται σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου

Βαθύτατα επηρεασμένη σε διαδικαστικό επίπεδο από όσα διαδραματίζονται παντού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά με απολύτως ανεπηρέαστη την κορυφαία συμβολική σημασία που αρμόζει στην περίσταση, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης .

Η λήψη των έκτακτων γενικών μέτρων έχει ως παράπλευρη επίπτωση, στην προκειμένη περίπτωση, να είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των παρευρισκομένων στη σημερινή τελετή. Αντί των 1.000 προσώπων που παραδοσιακά ήταν τες στην αίθουσα της Ολομέλειας, αυτή τη φορά δεν θα ξεπερνούν τα 150 άτομα, ενώ όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί, θα απουσιάζει και η πλειονότητα των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας: Μόνο οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα δώσουν το «παρών», ενώ αντιπροσωπευτική θα είναι και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Στα θεωρεία θα υπάρχουν ελάχιστοι ειδικά προσκεκλημένοι, ενώ ιδιαιτέρως μικρός θα είναι και ο αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων.

Τη νέα Πρόεδρο θα υποδεχθούν λίγο πριν από τις 11 στην κεντρική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου ο Κων. Τασούλας και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Φυσικά και δεν θα υπάρξουν χειραψίες υποδοχής, για προφανείς λόγους. Οπως προβλέπεται από το , η νέα Πρόεδρος θα δώσει θρησκευτικό όρκο και γι' αυτό σήμερα στη Βουλή θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην Ολομέλεια  και αφού υπογραφεί το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας, η νέα Πρόεδρος προβλέπεται να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη ανάληψη, πλέον, των καθηκόντων της.

Τα έκτακτα , ασφαλώς, δεν περιορίζονται μόνο για τη σημερινή διαδικασία. Ως γνωστόν, η Βουλή έχει από ημερών λάβει σειρά μέτρων, αλλά από χθες αποφασίστηκε να γίνουν ακόμα περισσότερο συστηματικά και έντονα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά την αναστολή των ομαδικών (σχολεία, Η κ.ά.) επισκέψεων, πλέον δίνεται προσωρινό τέλος και στις ατομικές επισκέψεις. Προς τούτο ειδοποιήθηκαν βουλευτές και γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων να «παγώσουν» όποιες προσ έχουν ήδη στείλει. Το μέτρο αυτό, όπως έγινε γνωστό, αφορά όχι μόνο το μέγαρο του Κοινοβουλίου, αλλά και τα περιφερειακά κτίρια που στεγάζουν της Βουλής.

«Δεν πάμε γυρεύοντας. Αυτό είναι το σύνθημα. Ό,τι ευνοεί τη συνάθροιση του κόσμου, κοιτάμε να το περιορίζουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Αντιστοίχως, θα υπάρξει ενεργοποίηση ειδικών ρυθμίσεων του Κανονισμού της Βουλής για ελεγχόμενης διάρκειας συνεδριάσεις τόσο Επιτροπών όσο και της Ολομέλειας για τη συζήτηση, επεξ και ψήφιση των νομοσχεδίων, ώστε και σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγεται η παρουσία πολλών βουλευτών στις κλειστές αίθουσες ταυτόχρονα. Οπως έγινε γνωστό, τα προληπτικά ώς τώρα προσομοιάζουν εκείνων που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι αρμόδιοι εξέτασαν τόσο αυτά όσο και εκείνα που λαμβάνονται σε Κοινοβούλια άλλων χωρών, και κρίθηκε ότι τα πρώτα «ταιριάζουν» περισσότερο στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Ολα, όμως, είναι προς επανεξέταση αναλόγως των εξελίξεων της προσεχούς περιόδου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση