Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η σύσκεψη διεξήχθη σε σύμπνοια, δήλωσε ο της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, αποτυπώνοντας το καλό κλίμα της συνεδρίασης.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων ενδελεχή και σε βάθος ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Οι εργασίες του προγραμματισμένου Συμβουλίου άρχισαν λίγα λεπτά μετά τις 11.00 και ολοκληρώθηκαν μετά τις δύο το μεσημέρι.

Αυτήν την ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που συμμετείχαν στο Συμβούλιο, εξέρχονται της συνεδρίασης και αναμένεται να πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με προηγούμενο τηλεγράφημά του, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή, Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Ελευθέριος , και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Γ. Κουμουτσάκος: Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης ς μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον δι, αλλά ο δις δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της ς» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, με κάποιο τρόπο να υποστηρίξει τέτοιες σκέψεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε σε μια συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια, ανέφερε, οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στο μέγιστο βαθμό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η ΝΔ διαπιστώνει την αύξηση και ένταση της τουρκικής ς και προκλητικότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η ΝΔ ζήτησε μια σαφή απάντηση από την κυβέρνηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα τα οποία σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με δεδομένο, συμπλήρωσε, «ότι στις 15 Ιανουαρίου η Βουλή των Σκοπίων πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα αυτό και να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει των δικών τους διαδικαστικών προβλεπομένων».

Στο αυτό το σημείο, ο κ. Κουμουτσάκος καησε σαφές πως «η ΝΔ ούτε θα συρθεί, ούτε θα εγκλωβιστεί από διαδικαστικά πιθανώς τερτίπια ή διαδικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το μήνυμα και η στάση της Αθήνας έναντι των Τιράνων πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και σαφή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχρέωση των Τιράνων να σέβονται απόλυτα τα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Επίσης, επισήμανε πως η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας πως «δεν είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε λεπτομέρειες γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι τελείως στο σκοτάδι όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Καταληκτικά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση