Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οι διχασμένοι ΑΝΕΛ… διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι διχασμένοι ΑΝΕΛ… διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι διχασμένοι ΑΝΕΛ… διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα, ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση». Τάδε έφη ο Ν. Φίλης, δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον κ. Καμμένο μετά την τοποθέτησή του πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη με τη γειτονική χώρα που προβλέπει την ονομασία «Βόρεια ».

Ο τέως υπουργός Παιδείας έκανε λόγο (ραδιόφωνο News247) για μία ενιαία κυβερνητική γραμμή «που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις» και ήταν εξαρχής «στη βάση της σύνθετης ονομασίας» και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Ο κ. Φίλης πέραν της προαναφερθείσας μομφής εναντίον του κυβερνητικού εταίρου δεσμεύθηκε να σχολιάσει περισσότερα για τη θέση του υπουργού Αμυνας «τη μέρα της ψηφοφορίας», αφήνοντας ανοικτό το θέμα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς σε άλλο μήκος κύματος έσπευσε να «καλύψει» το κυβερνητικό στέλεχος. Σε πολύ πιο ήπιους και διαλλακτικούς τόνους ανέφερε πως «η διαφωνία με τον κ. Καμμένο δεν είναι καινούργια», επιχειρώντας να την υποβαθμίσει. Εκτίμησε, πάντως, πως σε μία ενδεχόμενη , που τούτη την ώρα φαίνεται πολύ πιθανή από πλευράς , ο κ. Καμμένος θα στηρίξει την κυβέρνηση και μάλιστα προέβλεψε πως θα υπάρξει «καλή πλειοψηφία υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό της ».

Τριγμοί, πάντως, δεν υπάρχουν μόνο στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά εσχάτως αναδύθηκαν και στο εσωτερικό του κόμματος του Π. Καμμένου. Μόλις ένα 24ωρο μετά την «κομματική πειθαρχία» που επέβαλε για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπήρξε διαφοροποίηση . Συγκεκριμένα, ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος μίλησε με διθυραμβικά για τη λόγια, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ θετική για τη χώρα» που «θωρακίζει τα βόρεια σύνορά της». Πρόσθεσε, δε, πως «η ιστορία θα την καταγράψει ». Ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε πως θα εκθέσει την άποψή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς «δεν έχει μάθει να υποκρίνεται». Στην τι θα πράξει τελικά δεδομένης και της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο κ. Καμμένος, η απάντηση του ήταν χαρακτηριστική: «Το τι θα κάνω είναι δικό μου θέμα. Πάω και σπίτι μου αν τύχει, δεν αφορά κανέναν αυτό».

Στον αντίποδα της θέσης του κ. Παπαχριστόπουλου, ο συνάδελφός του κ. Κατσίκης εξέφρασε τελείως αντίθετη , ενδεικτικό των αντίρροπων δυνάμεων που δημιουργούνται πλέον με φόντο τη συμφωνία. Ο κ. Κατσίκης, έκανε λόγο (Θέμα fm) για «εθνική ήττα», προσθέτοντας πως η συμφωνία είναι πολιτικό και εθνικό λάθος, «για να μην το πω έγκλημα». Επικαλέστηκε μάλιστα και το Σύνταγμα, καθώς όπως είπε παραβιάζεται το άρθρο 24 που αναφέρεται στην εθνική μας κληρονομιά. Ο κ. Κατσίκης εκτίμησε, πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Π. Καμμένο, πως η συμφωνία «δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στην τελική της φάση». Την ίδια ώρα, ο Δ. Καμμένος, που πολλές φορές έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτύπωσε μια πιο διαλλακτική θέση, χαρακτηρίζοντας το erga omnes «θετικό στοιχείο». Εστίασε, όμως, στην υπηκοότητα «Μακεδόνες» και στη «μακεδονική γλώσσα» που «δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση