Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Όχι» από Οικουμενικό Πατριαρχείο στη νέα πρόταση Γαβρόγλου
«Όχι» από Οικουμενικό Πατριαρχείο στη νέα πρόταση Γαβρόγλου

«Όχι» από Οικουμενικό Πατριαρχείο στη νέα πρόταση Γαβρόγλου

Ένα ηχηρό «όχι» εισέπραξαν, για μία ακόμη φορά, από το ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση για τις θέσεις τους σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μισθοδοσία και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στους το κείμενο που είχε δώσει την Τρίτη στην, αντιστοίχων αρμοδιοτήτων, της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Το δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλές θυσίες και αναμονές και τιμά το ως θεσμό διεθνούς δικαίου και ρυθμίζει τις του με την ελληνική πολιτεία και την ελληνική και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Αρνητικός ήταν και στην προσθήκη στο περί ουδετεροθρησκίας του ελληνικού κράτους, αλλά και στις αλλαγές για τη θέση της ελληνικής οικογένειας.

Ως προς τις αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών των περιοχών που εποπτεύονται διοικητικά και πνευματικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.λπ.), καθώς και ως προς το εργασιακό καθεστώς τους, ο κ. Δημήτριος επανέλαβε την κάθετα αρνητική θέση του Πατριαρχείου, προσθέτοντας ότι αυτό ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη .

Οι απαντήσεις των εκπροσώπων του Φαναρίου (στην αντιπροσωπεία μετείχαν και ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριάρχη Θεόδωρος) δεν σημαίνουν ότι δεν θα συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση, έστω κι αν ο Δημήτριος τόνισε ότι «δυστυχώς δεν κληθήκαμε στον διάλογο των δύο – τριών ετών που έκανε η κυβέρνηση με την ».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου, ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Κατόπιν, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις πληροφορίες να μιλούν για σύμπλευση θέσεων των δύο πλευρών στα βασικά θέματα.

Με εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Με εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε το απόγευμα  της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Πανοσιολ. Μέγας Αρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος και ο Εντιμολ. Άρχων Πρωτέκδικος κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Νομικός Σύμβουλος. Από την πλευρά της ΝΔ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας.

Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αλλαγές που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία τόσο στο άρθρο 3, όσο και στο άρθρο 13 του Συντάγματος.

Παράλληλα, επανέλαβαν τον προβληματισμό που προκαλεί στους κόλπους του Πατριαρχείου η επιχειρούμενη αλλαγή εκ μέρους της κυβέρνησης στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, σημείωσε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προωθούμενες αλλαγές του Συντάγματος, επισημαίνοντας πως τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις εκκλησίας κράτους, μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς συνταγματικές αλλαγές και σε συνεννόηση με την και το Πατριαρχείο.

Τέλος, επανέλαβε ότι η ΝΔ αντιτάχθηκε εξ αρχής στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταβάλλει, ερήμην του κλήρου, το μισθολογικό τους καθεστώς.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας - https://t.co/0KtHw1VP9x -

  • Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό για την ΟΛΒ Α.Ε. - https://t.co/5fK9B4xU8c -

  • Διαδικτυακή ημερίδα για το «Ηλεκτρονικό Έγκλημα-Ηλεκτρονική Απάτη» - https://t.co/OK1JmmTrem -

"Αλιεύοντας" την είδηση