Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Το «παρών» στη Σύνοδο μεταξύ ς και 16 ευρωπαϊκών χωρών (11 εκ των οποίων μέλη της Ε.Ε.) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας , Αλέξης Τσίπρας. Η Σύνοδος εκκινεί σήμερα, Πέμπτη και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί αύριο, Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που θέλουν την να εξετάζει την προσχώρησή της στη λεγόμενη Σύνοδο των «16+1», που αποτελεί επί της ουσίας ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ κρατών της Ευρώπης και του Πεκίνου, με άξονα τις επενδυτικές βλέψεις της ς στην περιοχή και τη δημιουργία του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», όπως αποκαλείται.

Σύμφωνα με τους , οι οποίοι επικαλούνται και σχετική επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας εντός του τρέχοντος μηνός είχε ενημερώσει τα μέλη των «16+1» για την επιθυμία της ς να προσχωρήσει στη Σύνοδο. Μάλιστα, η βρετανική αναφέρει ότι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατά τις εργασίες στο Ντουμπρόβνικ πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμμετοχή της Αθήνας στο εγχείρημα.

Οπως αναφέρουν οι FT, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία της Ελλάδας (σ.σ. στη Σύνοδο) αντανακλά την επιθυμία της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την και την συνανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα». Μάλιστα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στην τόσο την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, όσο και την επιθυμία της Αθήνας να προσχωρήσει στην ομάδα των «16+1».

Ανησυχία σε Ε.Ε. – ΗΠΑ

Πάντως, την αυξημένη κινεζική επιρροή στην περιοχή δεν βλέπουν με «καλό» μάτι, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, κατηγορώντας τους Κινέζους ότι προσπαθούν να βάλουν «σφήνες» στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την υπογραφή συμφωνών συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων και κρατών – μελών –  στο πλαίσιο της δημιουργίας του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού».

Παράλληλα, αναστάτωση στις Βρυξέλλες, αλλά και στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Ρώμης, μιας και η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του G7 που εμπλέκεται στο εν λόγω επενδυτικό της Κίνας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση