Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Νίκος Παππάς: Θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί
Νίκος Παππάς: Θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί

Νίκος Παππάς: Θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί

«: μάχη γύρω από τη μεταρρύθμιση των οπτικοακουστικών» είναι ο τίτλος με τον οποίο η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», προβάλλει συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφία του υπουργού με τη λεζάντα: «Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ οι καναλάρχες, για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος (κεραίες) που ουδέποτε είχαν καθορισθεί».

Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Νίκο Παππά «ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα στην , τις τελευταίες αυτές εβδομάδες», προσθέτοντας ότι είναι «το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της ς. Παρ' όλα αυτά, ξεκινώντας μια μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό οπτικοακουστικό τομέα, έχει προκαλέσει την οργή του Τύπου και της κοινής γνώμης».

Απαντώντας επ' αυτού, ο υπουργός εξηγεί: «Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός. Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε τους ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος που ουδέποτε είχαν καθορισθεί. Και τώρα, ήταν έτοιμοι να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις».

Το δημοσίευμα αναφέρεται λεπτομερώς στις τελευταίες εξελίξεις για τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών που «μετά από μια διαδικασία για την οποία ασκήθηκε ευρεία κριτική» όπως σημειώνει η εφημερίδα «χορηγήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων ή κατασκευαστικών εταιριών», για να ακυρωθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Επικρατείας με ανάθεση στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλες (ΕΣΡ). «Η απόφαση είναι βεβαίως αρνητική, οι δικαστές όμως φάνηκαν διχασμένοι, υιοθέτησαν την αντισυνταγματικότητα με 14 ψήφους, έναντι 11, που σημαίνει ότι για δύο ψήφους θα είχαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» λέει ο υπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια: «Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες πόσο μάλλον για να πληρώσει για να τις αποκτήσει. Σήμερα, ακόμα και το κύριο κόμμα της αολίτευσης, η , που από την αρχή μάς μάχεται, δεν αμφισβητεί το προφανές. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως έχουμε πρόοδο για το θέμα αυτό. Είμαι ήρεμος».

Σχετικά με τις πιέσεις της αολίτευσης για ο κ. Παππάς αντιδρά, λέγοντας: «Το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό».

Σύμφωνα με τη «Φιγκαρό«, η ελληνική δεν τρέφει αυτ, η νέα διαδικασία θα πάρει χρόνο, γιατί πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν. Για την ώρα, εννέα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και περίπου 120 περιφερειακά εκπέμπουν με προσωρινές άδειες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση