Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Νέο επεισόδιο με προσφυγή του Δημοσίου στη διαιτησία στο σίριαλ «Ελληνικός Χρυσός»
Νέο επεισόδιο με προσφυγή του Δημοσίου στη διαιτησία στο σίριαλ «Ελληνικός Χρυσός»

Νέο επεισόδιο με προσφυγή του Δημοσίου στη διαιτησία στο σίριαλ «Ελληνικός Χρυσός»

Δεν έχει τέλος ο χρτοπόλεμος μετξύ της κυβέρνησης και της «Ελληνικός Χρυσός» σε μια διαδικασία που ανεξαρτήτως δικαίου και αδίκου δεν βοηθάει τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα.

Το νέο του σίριαλ που ξεκίνησε το 2015 σχετίζεται με τη διαφαινόμενη πρόθεση και προετοιμασία του Δημοσίου να προσφύγει στη διαιτησία, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανάθεση στο δικηγορικό γραφείο «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες» της εκπροσώπησης της ελληνικής πολιτείας στο αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο.

Η προσφυγή στη διαιτησία, η οποία όπως προκύπτει δεν έχει ακόμη γίνει, θα αφορά την εξέταση της τήρησης από την «Ελληνικός Χρυσός» των υποχρεώσεων που προβλέπει η σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο που κυρώθηκε με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της τρέχουσας ς βρίσκεται η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξορυκτική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) που έχει υιοθετήσει η «Ελληνικός Χρυσός». Η εταιρεία μετά περίπου πέντε χρόνια θα πρέπει να έχει κατασκευάσει τη σχετική μονάδα μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Μονάδα κρίσιμη και για τη λειτουργία των ορυχείων στις και στην Ολυμπιάδα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υποστηρίξει όμως ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεθόδου Flash Smelting στην Ελλάδα και όχι σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη όπως έκανε. Για τον λόγο αυτό, τον Νοέμβριο του 2016 ο τότε Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η «Ελληνικός Χρυσός», ζητώντας την ανάκληση προγενέστερης (5/7/2016) απόφασής του, με την οποία δεν είχε κάνει δεκτή τη μελέτη της εταιρείας επειδή οι δοκιμές δεν είχαν γίνει εδώ.

Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της τελευταίας απόφασης Σκουρλέτη. Έτσι, μένει να διακριβωθεί κατά πόσον είναι δυνατόν να προχωρήσει η προσφυγή του Δημοσίου στο διαιτητικό δικαστήριο όσο εκκρεμεί η έκδοση αυτής της απόφασης του ΣτΕ.

Την πολυπλοκότητα της αξίωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος παραδέχεται, άλλωστε, εμμέσως και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ανάθεση σε εξωτερική δικηγορική εταιρεία της συνεπικούρησής του, όπως αναφέρει η απόφαση του Ευκλ. Τσακαλώτου, γίνεται επειδή «συντρέχει εντελώς εξαιρετική περίπτωση άκρως δυσχερούς και περίπλοκης υπόθεσης που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία».

Πάντως, κύκλοι της αγοράς «διαβάζουν» στη διαφαινόμενη προσφυγή του Δημοσίου στη διαιτησία, μία ακόμη πολιτικής χροιάς ενέργεια με αβέβαια αποτελέσματα, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα ωσότου οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η «Ελληνικός Χρυσός», τον Ιούνιο θα λάβουν χώρα τα επίσημα εγκαίνια της επαναλειτουργίας, ύστερα από 22 χρόνια, της άλλης μονάδας της στη Χαλκιδική, των μεταλλείων Ολυμπιάδας. Η παραγωγή από την Ολυμπιάδα, μεταξύ 2017 και 2022, υπολογίζεται στις 72.000 ουγγιές χρυσού, ετησίως, ενώ μετά το 2022 η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε 170.000 ουγγιές. Αλλά χωρίς τη μονάδα flash smelting η επεξεργασία θα γίνεται στο .

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου του 2015, ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει, με αφορμή πάλι τη μέθοδο μεταλλουργίας, την ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν το της «Ελληνικός Χρυσός» στις . Η κίνηση εκείνη είχε οδηγήσει στην αναστολή των εργασιών, οι οποίες ξεκίνησαν μόνον μετά την απόφαση του ΣτΕ (Οκτ. 2015) που έκανε δεκτή την προσφυγή τεσσάρων σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία οι οποίοι ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση