Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ν. Αναστασιάδης: Την επόμενη εβδομάδα η προσφυγή στον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο
Ν. Αναστασιάδης: Την επόμενη εβδομάδα η προσφυγή στον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Ν. Αναστασιάδης: Την επόμενη εβδομάδα η προσφυγή στον ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Την ερχόμενη βδομάδ θ γίνει η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την ανταπόκριση του ΓΓ του , Αντόνιο Γκουτέρες, και για την κατανόηση της οποίας έτυχαν οι θέσεις της πλευράς μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του , στη Νέα Υόρκη, ο Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική.

«Σήμερα το πρωί είχαμε μια ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική συνάντηση με τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασα την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αλλά αφετέρου και σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των όρων αναφοράς που να επιτρέπει την αποδοχή λύσης και από τις δύο κοινότητες», είπε χαρακτηριστικά.

ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι “”ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς”. Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί (ο κ. Γκουτέρες) ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει .

Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα».  Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση για την πενταμερή, ο ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης».

Εκείνο που επιδιώκουμε, και που έχω καταστήσει σαφές στον ΓΓ, επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα.

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον ΓΓ τα όσα λαμβάνουν χώρα, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα όσα δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και Τουρκοκυπρίων περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

«Σήμερα παραθέτοντας γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχα ευκαιρία να τους ενημερώσουμε εν εκτάσει για τα όσα αφορούν το Κυπριακό, τη συνάντηση με ΓΓ, και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά Αμμοχώστου και για την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣΑ προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του ΣΑ στα ψηφίσματα 550 και 789. Παρακάλεσα τα πέντε Μόνιμα Μέλη, αφού ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα μας όσον αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου όπως τύχουμε της στήριξης και της απαραίτητης βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανάλογου ενδεχομένου. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανταπόκριση τόσο του ΓΓ όσο και για την κατανόηση που έτυχαν οι θέσεις μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, και την ίδια ώρα για την αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου μέσα από συντονισμένες ενέργειες να αντιμετωπίσουν μέσα στα πλαίσια της και του ΟΗΕ, τις τουρκικές προ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση