Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μητσοτάκης: «Δημοψήφισμα» στις 26 Μαΐου
Μητσοτάκης: «Δημοψήφισμα» στις 26 Μαΐου

Μητσοτάκης: «Δημοψήφισμα» στις 26 Μαΐου

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Το ρολόι όλων στην Πειραιώς μετράει αντίστροφα για τις 26 Μαΐου, καθώς ο Μητσοτάκης αναδεικνύει τις ευρω σε μητέρα των μαχών –εφόσον δεν προηγηθούν εθνικές – όπου, όπως είπε χθες ενώπιον των «γαλάζιων» τομεαρχών, οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα «στους αποτυχημένους που τους κορόιδεψαν».

Γιατί, πρόσθεσε, «υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται έτσι κι αλλιώς σε εθνικές εκλογές που θα σημάνουν τον τυπικό επίλογο μιας ήδη τελειωμένης ς». Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη του να δώσουν την ίδια σημασία στον προεκλογικό αγώνα για την ευρωκάλπη –εκτίμησε, πάντως, ότι και οι εθνικές θα στηθούν τον Μάιο– υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να μετατραπεί σε «δημοψήφισμα» για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

O κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην που, όπως είπε, «βυθίζει τη χώρα στη λάσπη της πολιτικής συναλλαγής», μίλησε για βουλευτές «πιόνια» και «μαριονέτες» και προειδοποίησε ότι η «σήψη» αυτή δεν σηματοδοτεί μόνο την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «δηλητηριάζει τη δημόσια και πριονίζει το πολίτευμα». Συμπλήρωσε το μελανό κάδρο των παιχνιδιών με τους θεσμούς με την εικόνα μιας ς σε στασιμότητα, των πολιτών που «πνίγονται» στους φόρους και την «εθνική περιπέτεια» της ς των Πρεσπών, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στόχος του δεν είναι να αποκαλύψει τα δεινά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να καταστεί σαφές ότι υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός είναι οι θέσεις και οι προτάσεις της Ν.Δ., τις οποίες και κάλεσε τα στελέχη του να αναδείξουν.

Η εικόνα του Κοινοβουλίου, η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ως προς τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, κυριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της συνεδρίασης. Για «παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία» μίλησε ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι αμιγώς προεκλογική. Τη χαρακτήρισε πρόταση ενός Συντάγματος «ευτυχίας», με την έννοια ότι «προσθέτει ωραίες σε άρθρα, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία του και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ότι μέσω του Συντάγματος μπορούν να λυθούν όλα του τα προβλήματα». Λόγος έγινε και για την «καινοφανή» θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προτείνουσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό, καθώς δεν συνέβη ποτέ στη Μεταπολίτευση. Στην Ολομέλεια η Ν.Δ. θα θέσει ξανά μετ' επιτάσεως όλα τα άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ακόμη και να συζητήσει (όπως το 16 και το 24) και θα αντιτάξει ένα νέο, σύγχρονο Σύνταγμα.

Συζήτηση έγινε και για την πιθανότητα να συμπέσουν οι εθνικές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Τασούλας μάλιστα ανέδειξε μια διάσταση που αναμένεται να «σηκώσει» η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα κι αυτή είναι ότι δεν πρέπει να συμπέσουν οι εθνικές με τις δημοτικές εκλογές. Αναφέρθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες ετεροδημότες που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, όπως είπε, «αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη». Μήνυμα απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με αφορμή τη ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση (για την οποία έγραψε η «Κ»): «Είναι αδιανόητο να δοθεί τάχα ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές, χωρίς η ψήφος τους να προσμετρείται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος», σημείωσε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση