Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μήνυμα Τσίπρα προς υπουργούς για επίσπευση της αξιολόγησης
Μήνυμα Τσίπρα προς υπουργούς για επίσπευση της αξιολόγησης

Μήνυμα Τσίπρα προς υπουργούς για επίσπευση της αξιολόγησης

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που συνδέεται άμεσα με την επόμενη έξοδο στις αγορές, αλλά και τη συζήτηση για το χρέος, έστειλε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση των 95 προαπαιτουμένων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του χρόνου, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες επιτάχυνσης του βηματισμού από την πλευρά των υπουργείων, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παλινωδίες.

Η πορεία προς την τρίτη αξιολόγηση καταγράφει ήδη τα πρώτα σημάδια κόπωσης, καθώς μόλις τα 18 από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του μήνα είναι να έχουν υλοποιηθεί περίπου τα μισά. Οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς αφορούσαν τόσο την ταχεία προώθηση του δικού τους έργου, με την έγκαιρη προετοιμασία και αποστολή των προτάσεών τους για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, όσο και τη στενή παρακολούθηση της επικοινωνίας με τους θεσμούς, προκειμένου να αποστέλλονται εγκαίρως πίσω τα σχόλια και οι απαντήσεις και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση συνδέει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την προσπάθεια εξόδου στις αγορές, που θα δοκιμαστεί και με την ανταλλαγή (swap) των είκοσι ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI με τέσσερα νέα. Ο στόχος είναι να γίνει ακόμη και εντός του Νοεμβρίου. Οποιαδήποτε ανατροπή του κλίματος λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, είναι σαφές ότι θα υπονόμευε αυτήν την προσπάθεια. Αρρηκτα συνδεδεμένος με την αξιολόγηση είναι άλλωστε και ο στόχος για ελάφρυνση του χρέους, στον οποίο έχει στραμμένο το βλέμμα της η κυβέρνηση, της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ερωτηθείς σχετικά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας». Κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου, χθες ο κ. επανέλαβε τη θέση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν ζητάει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. «Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Τόμσεν σχολίασε ότι «έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια (NPLs), και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι η στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress test θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειαστεί αξιολόγηση του ενεργητικού (AQR). Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα». Σε ό,τι αφορά τους μισθούς παραδέχτηκε ότι είναι μικροί, αλλά το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές που θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές. «Καλό νέο είναι ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής», σχολίασε ο κ. Τόμσεν.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση