Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με κυρώσεις προειδοποίησαν οι ΗΠΑ την Άγκυρα
Με κυρώσεις προειδοποίησαν οι ΗΠΑ την Άγκυρα

Με κυρώσεις προειδοποίησαν οι ΗΠΑ την Άγκυρα

Για την των

Ο Ταγίπ έχει ειδοποιηθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς , αν η Αγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ς αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία, ανέφερε χθες σε ακρόασή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, ο Αμερικανός υφ. Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι αν μια τέτοια συναλλαγή πραγματοποιηθεί, θα υπάρξουν συνέπειες με τις προβλέψεις του CAATSA (σ.σ. νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)», είπε ο κ. Μίτσελ επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην πιθανή συμμετοχή της Αγκυρας «στο πρόγραμμα των , αλλά και ευρύτερα στη στρατιωτική και βιομηχανική συν μας με την Τουρκία».

Ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της Τουρκίας σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.Ενώ περιέγραψε ως «πολύ ανησυχητικό» τον «συντονισμό» της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν.

«Οι ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους τόσο διπλωματικά όσο και μέσω κυρώσεων στον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ήταν και ο νόμος CAATSA, που προβλέπει τιμωρητικά μέτρα για κυβερνήσεις που αγοράζουν πολεμικό υλικό από τη Ρωσία», επισημαίνει στην «Κ» ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Ν. Κατσίμπρας και τονίζει ότι «οι σημερινές του Μίτσελ στο Κογκρέσο ήταν κατηγορηματικές και επιβεβαιώνουν ότι η αγορά S-400 από την Τουρκία θα προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ πλήττοντας το των εξοπλιστικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της ς για F-35». Μέλη του Κογκρέσου έχουν πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια του Hellenic American Leadership Council.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση