Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κυρ. Mητσοτάκης: Στο 11% ο ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν
Κυρ. Mητσοτάκης: Στο 11% ο ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν

Κυρ. Mητσοτάκης: Στο 11% ο ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν

Τη στρατηγική επιλογή για μείωση των φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα για τη συνολική μείωση του που σχετίζεται με το τουριστικό προϊόν της χώρας στο 11%, προκειμένου η χώρα να μπει στον χάρτη των ανταγωνιστών της, προανήγγειλε ο στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, εξήγγειλε τον τελικό στόχο του για την υιοθέτηση δύο ενιαίων συντελεστών , 22% και 11%.

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν της χώρας, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι οι δεσμεύσεις του προέδρου της Ν.Δ. έχουν ως στόχο να διασφαλιστεί ότι η σημερινή του ανάκαμψη δεν θα αποδειχθεί συγκυριακή (κυρίως λόγω των προβλημάτων στις γειτονικές χώρες και κυρίως στην Τουρκία). Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την ενοποίηση του ΦΠΑ στον τουρισμό με πρώτο μέτρο την άμεση μείωση του συντελεστή ς από το 24% στο 13% και στη συνέχεια με την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και ). Οπως τόνισε, θα «αναστρέψει εκ βάθρων την παράλογη και αντιαναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», επανεξετάζοντας το τέλος διανυκτέρευσης με στόχο την κατάργησή του, και μειώνοντας δραστικά τον ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος θα επανέλθει άμεσα στο 13% (που είναι σήμερα η διαμονή) και σε δεύτερο στάδιο στο 11% μαζί με τη διαμονή.

«Ο κλάδος του τουρισμού είναι κι αυτός μιας πολιτικής που υπερφορολογεί σήμερα την παραγωγική οικονομία και στερείται ουσιαστικά μακροχρόνιου σχεδίου για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματική ανάπτυξη για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ θύμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το 2013 έγινε μονομερώς και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν λιγότερo αρνητικά απ' αυτά που προέβλεπε η τρόικα. Εκτίμησε, δε, ότι και σε αυτή την περίπτωση, «το δημοσιονομικό αποτύπωμα της μείωσης θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο». Πηγές της Πειραιώς θύμιζαν, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση, εκτός από τις που επέβαλε στη φορολογία όλων των επιχειρήσεων, «έπληξε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό».

Και θύμιζαν ότι ενώ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και στα καταλύματα στο 6,5%, τον αύξησε σε 24% και 13% αντιστοίχως, ενώ επέβαλε και τον φόρο διανυκτέρευσης. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η επιλογή μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν είναι αναγκαία και δεδομένου ότι όλες οι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες (Κροατία, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος) έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, καθώς ο ΦΠΑ στις εν λόγω χώρες κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%. Μιλώντας χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη μαζί με την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας Μαρίγια κάμπριελ στην που διοργάνωσε η Μαρία Σπυράκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού επιβάλλει «απόλυτη επαν των κεντρικών μας προτεραιοτήτων» και σημείωσε ότι στόχος του είναι να καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό κεντρική και οριζόντια πλατφόρμα που θα διατρέχει όλες τις πολιτικές.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση