Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους
Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους

Τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα success story στην Ευρώπη, εφόσον ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μητσοτάκης, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του ουγγρικού κόμματος του ακροδεξιού Όρμπαν, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και προσέθεσε ότι εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα χάσει άπαξ το Μάιο, κάνοντας όλες τις εκλογές μαζί, ή εάν θα χάσει με δόσεις, αν αποφασίσει να κάνει τις εθνικές εκλογές αργότερα. Επανέλαβε την κριτική για την Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι «Θέλω συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιεί τν χώρα- και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα».

Νέα οικονομική συμφωνία με τους εταίρους
Απαντώντας σε ερώτηση- παρατήρηση ότι “η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη στις Βρυξέλλες και όταν το έθεσαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί απέτυχαν”, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι το δικό του σχέδιο είναι διαφορετικό. «Ας ξεχάσουμε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Θα προτείνω στους εταίρους μία διαφορετική συμφωνία, μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης των πλεονασμάτων, είναι μία συμφωνία win-win που θα έχει όφελος και για τους εταίρους…

Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρότασή του ήδη συναντά ευήκοα ώτα, «το συζητούν ο κ. Βέμπερ και ο Μοσχοβισί. Ο μόνος που δεν το θέτει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Η προσφορά μου προς την παρούσα κυβέρνηση ισχύει, ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε χαμηλότερα πλεονάσματα».

Άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέγοντας ότι πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους». Επανέλαβε τη σταθερή του θέση για την ανώτατη Παιδεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλω να πάω στο Κοινοβούλιο και να πάρω την άδεια για να δημιουργήσω ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα».

Μείωση της φορολογίας
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη για να αντλήσει υπερπλεονάσματα ώστε να μπορεί να τα αναδιανέμει στην προεκλογική περίοδο, σκοτώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις. Όσο για το δικό του σχέδιο για την οικονομία είπε ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και προσέθεσε ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.

Ανέφερε ακόμη ότι η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού θα δώσει χρόνο ώστε να προχωρήσει στις πιο βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες μετά θα διαπραγματευθεί τη μείωση των πλεονασμάτων με την Ευρώπη. Υποστηρικτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι λόγω της υπεραπόδοσης της φορολογίας, η κυβέρνηση κάνει μαζικές προσλήψεις επιστρέφοντας έτσι στις παλιές τακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.

Είπε ότι ακόμη και το σχέδιο του για την Υγεία, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει μείωση των δαπανών χωρίς υποβάθμιση των υπηρεσιών. Ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης πόρων και βελτίωσης των υπηρεσιών με την με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημείωσε ότι η απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει να σέρνεται με ποσοστό 2%, η ανάπτυξη θα πρέπει να κινείται στο 3-4%.

Ανέφερε ότι παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας στην οποία έχει δεσμευτεί θα επικεντρώσει στην αύξηση της απόδοσης του φορολογικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον οι φορολογικές αρχές έχουν τα εργαλεία. Επιπροσθέτως είπε ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμόρφωση από όλους και από τους επιχειρηματίες: «Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Του λέω λοιπόν ότι θα σας μειώσω τους φόρους θα σας κάνω πιο εύκολη την ζωή, αλλά περιμένω να πληρώνετε τους φόρους σας και θα είμαι σκληρός εάν δεν το κάνετε».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση είπε: «Είναι τεράστιο σφάλμα και κρίμα που χάσαμε τρία μακροοικονομικά έτη, όταν οι άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονταν με υψηλούς ρυθμούς εμείς είχαμε κάτω του μέσου όρου αποδόσεις. … Η Ελλάδα θα είναι το succes story της Ευρώπης αν με εμπιστευτεί ο λαός. … Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα κάνει ελκυστική στην Ελλάδα στα διεθνή κεφάλαια. …Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που όμως πρέπει να αξιοποιηθούν”».

Κίνδυνος από τον δεξιό και τον αριστερό λαϊκισμό
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη που περνάει δυσκολίες έχει κάθε λόγο να επιθυμεί ένα succes story της Ελλάδας και προσέθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού. «Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε και απογοήτευσε τους Έλληνες . Εγώ προτείνω μία περισσότερο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κυβέρνηση», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα του κ. Όρμπαν είπε: «…Δεν είμαι χαρούμενος για τον Όρμπαν, έχω θέσει το ζήτημα, είναι πρόβλημα γιατί δεν ακολουθεί τις αξίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η προσέγγισή του για το μεταναστευτικό είναι προβληματική. Εγώ υποστηρίζω την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και τη διάκριση των πολιτικών προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά από τη άλλη είναι άδικο να αφήνεται μία χώρα να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα…». Ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή που θα ζητά αναστολή συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ» και εξήγησε ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος του ΕΛΚ και πρέπει το ΕΚΛ να τον θέσει σε αναστολή μέχρι να αλλάξει απόψεις, διαφορετικά δεν θα έχει θέση στο ΕΛΚ και θα πρέπει να αποβληθεί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας λέγοντας: «Θα περίμενα ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία. … Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί».

Συμφωνία των Πρεσπών
Ειδική αναφορά έγινε στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές του θέσεις: «Το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη ΝΔ στον διάλογο και ξαφνικά σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. …

Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας ς. … Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός. … Με τη Συμφωνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω συμφωνία άλλα όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα. … Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη προστασία των εμπορικών σημάτων των εταιριών».

Όσο για το τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, απάντησε: «Είναι μία επικυρωμένη συμφωνία και θα την σεβαστώ, αν υπάρχουν περιθώρια να την βελτιώσω προς όφελος της χώρας μου θα τα εκμεταλλευτώ. … Επίσης η Ελλάδα επιφυλάσσεται όλων των συμφερόντων της αναφορικά με την πορεία της Βόρειας ς στην ».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παρά τα καλά λόγια από το εξωτερικό ο κ. Τσιπρας δεν είναι ηγέτης, δεν λύνει προβλήματα και προσέθεσε «περιμένω τον κ. Τσίπρα να αρχίσει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του όσο πλησιάζουν οι εκλογές και οι Έλληνες θα του πουν ευχαριστώ δεν θα πάρω».

Εκλογές: Ας επιλέξει ο κ. Τσίπρας σε πόσες δόσεις θα χάσει
Σε ερώτηση για τις εκλογές απάντησε ότι “Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι στις 26 Μαΐου. … Όσο για τις εθνικές πιστεύω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Όλοι θα ανακουφιστούν αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει το Μάιο άπαξ ή σε δύο γύρους, δική του η επιλόγή».

Σε ερωτήσεις για την ηγεσία του και τον χαρακτήρα της ΝΔ, απάντησε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι επικεφαλής της ΝΔ, παρά τα λάθη της έχει συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. … Όταν ανέλαβα την ηγεσία η ΝΔ είχε χάσει διαδοχικές εκλογές και πολλοί θεωρούσαν ότι πηγαίναμε στον πάτο, τώρα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά της ».

Άσκησε κριτική και στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι άργησε να καταλάβει το πρόβλημα της χώρας, «έξι μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ακόμη μοίραζε χρήματα». Επίσης είπε όσον αφορά τις προσωπικές συγκρίσεις «εκείνου του δόθηκε το κόμμα, εγώ χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για να κερδίσω την ηγεσία».

Τέλος, σε ερώτηση για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ περιορίστηκε να πει ότι «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση ήλθε η ώρα αυτή η υπόθεση να φθάσει στο τέλος της».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση