Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κρίσιμο τεστ οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Κρίσιμο τεστ οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Κρίσιμο τεστ οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

“Η 83η είναι μια ιστορική στιγμή, διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε, στο πλαίσιο, βέβαια, το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι, νομίζω, μια σημαντική στιγμή.
Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη , που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική, εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον στόχο”. Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την 83η ΔΕΘ.

Τη χρυσή ανάμεσα σε μια δέσμη εξαγγελιών, που θα πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δικαιολογημένα πανηγυρίζει για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή και διαφημίζει την αυξημένη ελευθερία της στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση όσων σήκωσαν το μεγάλο βάρος των μνημονίων και σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και σχεδιασμού για τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας αναζητεί μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβερνητική ηγεσία, ενόψει της αποψινής ς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η σημερινή ξεφεύγει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της εκάστοτε πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, που δεν ήταν άλλος από μια πρώτη καταγραφή των κυβερνητικών προθέσεων για τις κινήσεις στην οικονομία μέσα στο επόμενο έτος.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της ανάλυσης των αγορών, που με βάση αυτή θα προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα επιδιώξει να πολιτευθεί η κυβέρνηση υπό το νέο πλαίσιο που προσδιορίζει η έξοδος από το μνημόνιο.

Η μεταμνημονιακή συμπεριφορά της κυβέρνησης έλκει την προσοχή των αγορών και των εταίρων και ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή σειράς συμπερασμάτων, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συνολικότερη στάση των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τις τάσεις των αγορών, δεδομένης και της άτυπης εισόδου της χώρας σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Η σπουδή κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του να επιδοθούν σε αναφορές για τις δυνατότητες που δίνει στην κυβέρνηση η και για τις αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, για ένα νέο πρόγραμμα, ιδιοκτησίας της κυβέρνησης, ήχησε σαν προειδοποιητικό καμπανάκι για όλους εκείνους που εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Ελλάδα, στα πρώτα μεταμνημονιακά βήματά της, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Ιδιαίτερα για τις αγορές, η τάση των επιτοκίων να αυξάνονται αντί να αποκλιμακώνονται, σε ένα βαθμό επηρεάζεται και από την επιφυλακτικότητα που επικρατεί έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να πορευθεί ο κ. Τσίπρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες του διεθνούς παράγοντα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαβεβαιώσουν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα ισορροπημένο πακέτο παροχών που θα αφορά κυρίως τα λαϊκά στρώματα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Κανένα από τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται σχετικά.

Στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός κατά την τελετή εγκαινίων του περιπτέρου των ΗΠΑ στην ΔΕΘ είπε: “Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Πρέσβη,
Είναι για μένα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας εδώ στην 83η Διεθνή Έκθεση ς για να εγκαινιάσουμε το περίπτερο της για φέτος τιμώμενης από την Έκθεση χώρας που είναι οι ΗΠΑ.

Όπως πολύ σωστά είπατε, στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής, που σηματοδοτεί και την επάνοδο της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα, στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.
Τους δύο λαούς μάς ενώνουν πολλά. Πάνω από όλα μάς ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, πολύ δυνατούς δεσμούς στο διάβα της ιστορίας, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, όμως και μια διαρκή και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία.

Επισκέπτεστε, λοιπόν, κ. Υπουργέ, τη χώρα μας σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο. Να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της ς μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά.

Και πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς από τις ΗΠΑ, με αφορμή την τιμητική παρουσία της χώρας στην 83η ΔΕΘ. Οι ΗΠΑ, μία πρωτοπόρος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας παραγωγής, εκεί όπου ανθούν οι ιδέες της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε να είναι και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουμε στις νέες ιδέες, στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνο μία χώρα, η οποία βγαίνει από την κρίση έχοντας μπροστά της πολλές νέες προοπτικές. Αλλά, είναι και μία χώρα, η οποία μπορεί να παίξει και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μία εύθραυστη, γενικότερα θα έλεγα, ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως πυλώνας σταθερότητας, ως πυλώνας ασφάλειας και ως μία χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή. Και η στήριξη σε αυτήν την προσπάθειά μας από την παρουσία τη δική σας, σήμερα, εδώ, και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά μια πολύ, μα πολύ σημαντική συμβολή.

Και θέλω κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να πω ότι η 83η ΔΕΘ και με την παρουσία της τιμώμενης χώρας και σε υψηλό επίπεδο σήμερα, σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να παίξει καθοριστικό ρόλο, να είναι η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης και η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, και ανυπομονώντας να ξεναγηθώ στο περίπτερο, το αμερικανικό περίπτερο, που από ό,τι βλέπω είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο φέτος, όπως είναι αναβαθμισμένη και η 83η Διεθνής Έκθεση, θέλω να καλωσορίσω θερμά στη Θεσσαλονίκη και στην 83η ΔΕΘ τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, τον κ. Ρος, και το σύνολο των συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ και να επαναλάβω τη βεβαιότητά μου ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την καλύτερη βάση, θα έλεγα, το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας”.

Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την οικονομία της και εκδήλωσε τη χαρά του που η οικονομία της χώρας μας βελτιώνεται. «Επιπλέον βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα θέλαμε να σας υποστηρίξουμε, να υποστηρίξουμε τη ΔΕΘ, νομίζω ότι κινούμαστε σε γνωστά νερά και φυσικά θέλουμε να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία». Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή εταιρειών των ΗΠΑ στην εφετινή ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και, ταυτόχρονα, είναι συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς εκπέμπει το μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας εταιρειών στον τομέα των επενδύσεων.

Συζητήθηκαν, πιο συγκεκριμένα, οι προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, του real estate, των υποδομών και της ς, με αναφορές στο Νεώριο, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU της Αλεξανδρούπολης, το Ελληνικό και τα λιμάνια.

Συζήτηση αναλυτική έγινε και για τη δυναμική των ελληνικών startups. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Ρος το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Αναλύθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα σε σχέση με τον ενεργειακό χάρτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Της συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ρος ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη ΔΕΘ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση