Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης
Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης

Στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στρέφονται όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται αυτή να είναι καθοριστική τόσο για το μέλλον της συγς, όσο και τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το γυαλί που έχει ραγίσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν πρόκειται να κολλήσει και το χάσμα είναι απίθανο να ωθεί.

Το κρίσιμο ερώτημα που γεννάται είναι ο τρόπος αλλά και ο ακριβής χρόνος που θα συμβεί αυτό. Εάν δηλαδή θα έρθει ένα διαζύγιο «βελούδινο» και συναινετικό ή θα γίνει μέσω σύγκρουσης των δύο εταίρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει ήδη τοποθετηθεί επί των επόμενων κινήσεών του και δημοσίως στην προχθεσινή συνέντευξή του λέγοντας ότι αν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την πλειοψηφία, τότε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνική αροσωπεία.

Εχει εκφράσει μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει τον αριθμό 151 που χρειάζεται για να συνεχίσει να κυβερνά.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ πηγές του κόμματος σημείωναν ότι ο Πάνος Καμμένος θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με όρους κάνοντας ταυτόχρονα κάποιες υποχωρήσεις. Αν και οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά χθες, η τοποθέτηση του κ. Κατσίκη ότι θα καταψηφίσει την , κρίθηκε από το Μαξίμου ότι προκαταλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις Τσίπρα – Καμμένου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κ. Τοσουνίδης, άφηνε αιχμές για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για παραβίαση του μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί να είναι μέχρι τον Μάρτιο «αλλά συντόμευσε τους χρόνους».

Καμμένος: «Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση»

Με τη φράση «απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση», ο Π. Καμμένος από τη Βουλή σήμερα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έδωσε αιφνιδιαστικά νέες διαστάσεις στο πολιτικό θρίλερ που έχουν δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις του ιδίου περί σχεδόν δρομολογημένης αποχώρησής του από τη δικομματική πλειοψηφία, και την εξαιτίας του Σκοπιανού πρόκληση κυβερνητικής κρίσης.

Η τοποθέτηση αυτή του συγκυβερνήτη, υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ έγινε εξ αφορμής της επιλογής του κόμματος της αξιωματικής αολίτευσης να δηλώσει πως αποχωρεί από έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, που έχει αντικείμενο τη συζήτηση επί τροπολογίας για «αντισταθμιστικά ωφέλη» παλαιάς σύμβασης για τα F16, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συζητιούνται τόσο κρίσιμα θέματα, παρουσία ενός υπουργού που και σύμφωνα ακόμα και με χθεσινή τοποθέτησή του, βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση.

«Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση, ούτε η μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα στα Σκόπια. Ούτε έχω δηλώσει επισήμως ή ανεπισήμως ότι είμαι υπό παραίτηση», είπε ο κ. Καμμένος την ώρα που οι βουλευτές της αποχωρούσαν από την αίθουσα της συνεδρίασης. ια να συνεχίσει: «Είναι προσβλητική για Κοινοβούλιο, την ηγεσία ΕΔ η στάση της ΝΔ: άλλα λέει στο Κοινοβούλιο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, και όταν εν συνεχεία αντιλαμβάνεται ότι η στάση της οδηγεί στο κλείσιμο της ΕΑΒ και απώλεια 230 εκατομμυρίων για το δημόσιο, τότε πάει στην αμερικανική πρεσβεία, αλλάζει τη στάση της, ισχυρίζεται ότι το έκανε για αντιπολιτευτικούς λόγους, ζητάει συγνώμη και μετά το βάζει στα πόδια. Την καταγγέλω. Εμείς είμαστε εδώ».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, εκ μέρους της αξιωματική αντιπολίτευσης ο κ. Κ.Τασούλας τόνιζε: «Η σημερινή διαδικασία είναι πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη, και πραγματοποιείται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες με έναν απερχόμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είναι απολύτως ασυνήθιστη η διαδικασία. Τόσο σημαντικά θέματα είναι ανεπίτρεπτο να συζητούνται παρουσία Υπουργού που χθες προανήγγειλε αποχώρησή του. Η ΝΔ εκτιμά ότι τέτοια θέματα είναι πολύ σημαντικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού ότι παραδίδει τα καθήκοντά του, αναγκάζει την ΝΔ τόσο σημαντικά θέματα θα τα συζητήσει με τον διάδοχό του. Αποχωρούμε της συζήτησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου».

Τη στάση της ΝΔ αποδοκίμασαν ο προεδρεύων της συνεδρίασης ς του Κ.Δουζίνας και βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αργότερα, κληθέντα να σχολιάσουν την νεώτερη σημερινή δήλωση του κ. Καμμένου, έκαναν λόγο για «θίασο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση