Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κόντρες στην κυβέρνηση με το «καλημέρα»
Κόντρες στην κυβέρνηση με το «καλημέρα»

Κόντρες στην κυβέρνηση με το «καλημέρα»

Την αποφυγή εντάσεων και διαγκωνισμών στις μεταξύ τους σχέσεις έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, ωστόσο και στη νέα κυβέρνηση τα φαινόμενα αυτά δεν πρόκειται να εκλείψουν. Αντιθέτως, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις δύσκολης συμβίωσης.

Το πρώτο επεισόδιο που θορύβησε το ήταν οι πληροφορίες για την έκφραση δυσφορίας της αναπληρώτριας υπουργού, αρμόδιας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώς Φωτίου για την υπουργοποίηση τής (κατά πολύ νεότερής της) κ. Εφης Αχτσιόγλου, θεωρώντας προφανώς ότι η ίδια δικαιωματικά θα έπρεπε να αναλάβει το υπουργείο. Η κ. Φωτίου με δήλωσή της διέψευσε τα περί ενόχλησής της, ωστόσο και στο και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η συμβίωση των δύο κυριών στο υπουργείο Εργασίας θα είναι προβληματική.

Αυτό που ανησυχεί κόμμα και κυβέρνηση είναι ότι με βάση την πορεία των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ατζέντα της, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κ. Αχτσιόγλου θα διαπραγματευθεί σοβαρές περικοπές για προνοιακά επιδόματα. Ωστόσο, την ευθύνη αυτών των τελευταίων την έχει, ως γνωστόν, η κ. Φωτίου, η στάση της οποίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα. Μέχρι στιγμής, η ισχυρή αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πλήρως τη νέα υπουργό, έναντι της αναπληρώτριάς της, ωστόσο από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα φανεί αν αυτό θα ισχύσει μέχρι τέλους. Κατά συνέπεια, αυτή η συγκατοίκηση θα έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η δεύτερη εστία έντασης έχει να κάνει με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αρμοδιότητες των έξι γενικών και ειδικών γενικών γραμματειών του υπουργείου και το πλήθος των εποπτευόμενων φορέων.

Η ένταση που καταγράφηκε λίγη ώρα μετά την της νέας κυβέρνησης θορύβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου που δεν ήθελε να προκληθεί κανένας θόρυβος με το «καλημέρα». Εν προκειμένω και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, το πρόβλημα διευθετήθηκε άμεσα, ενημερώθηκε σχετικά και το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι δεν προκλήθηκε κανένα ζήτημα για την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, ερώτημα υπάρχει για την πραγματική του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Πιτσιόρλας που απομακρύνθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Πάνου Σκουρλέτη και όχι μόνο, θα αναλάβει τις «». Πώς ακριβώς θα αποτυπωθεί αυτό στις αρμοδιότητες και κυρίως πώς θα λειτουργήσει είναι προς διακρίβωση. Κι αυτό γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις αποκρατικοποιήσεις υπουργοί δεν θέλουν κανέναν «τρίτο» να μπλέκεται στα πόδια τους.

Σε πλήθος κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση υπάρχει το ερώτημα πώς θα συμβιώσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Ζουράρι. Οχι μόνο γιατί ο κ. Ζουράρις θεωρεί, κατά δήλωσή του, ότι «η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή», αλλά και γιατί θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπλέκεται σε όλα τα θέματα του υπουργείου και θα προκαλεί εντάσεις, κάτι που απεύχονται όλοι. Ωστόσο, όλοι το φοβούνται, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου όπου, ως γνωστόν, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκηνιακό επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου να έχει διαμηνύσει ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού ότι θα δυσκολευθεί να συνεργαστεί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Ο κ. Τσιρώνης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του υπερέβη κατά τους επι του τον ρόλο του, σκιαγραφώντας τη στρατηγική του υπουργείου του και δηλώνοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει το οικολογικό αποτύπωμα στην , που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας και το οποίο μπορεί να απογειώσει τη γεωργία. Το πιθανότερο είναι πως και ο κ. Αποστόλου εκείνη τη στιγμή πληροφορούνταν και ο ίδιος το… πρόγραμμα του υπουργείου του.

Παράδοξη, τέλος, είναι η κατάσταση στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς τις αρμοδιότητες του κ. Μάρδα για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τις πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος κατά δήλωσή του. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, που είναι η βασική αρμοδιότητα του κ. Κατρούγκαλου, είναι τόσο βαρύ –από πλευράς προγράμματος– χαρτοφυλάκιο, που είναι αδύνατον να έχει χρόνο για την μιας σοβαρής πολιτικής στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Οι αρμοδιότητες αυτές, προσθέτουν, είτε θα έπρεπε να αναληφθούν από τον γενικό γραμματέα Γιώργο , είτε από τον υφυπουργό Γιάννη Αμανατίδη. Σημειώνεται ότι ο κ. Αμανατίδης, που είχε τον «Απόδημο Ελληνισμό» που τώρα έχει ο κ. Κουίκ, ανακοινώθηκε ως υφυπουργός χωρίς αρμοδιότητες. Το τι αρμοδιότητες θα του δοθούν αποτελεί γρίφο, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί με ορισμένα στάνταρντ, οπότε αναμένεται και η στάση του υφυπουργού κ. Αμανατίδη…

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση