Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με κλειστά χαρτιά στους αρχηγούς ο Αλ.Τσίπρας
Με κλειστά χαρτιά στους αρχηγούς ο Αλ.Τσίπρας

Με κλειστά χαρτιά στους αρχηγούς ο Αλ.Τσίπρας

Τη χρυσή τομή «μεταξύ ευκταίου και εφικτού», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, του κύκλου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, όσον αφορά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, πέραν των προσωπικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί και με βάση εκείνους τους συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την αναγκαία για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου εξασφάλιση 200 ψήφων στη Βουλή.

Πέραν των τοποθετήσεων των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και η κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διαμορφωθεί στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός στις χθεσινές συναντήσεις, όπως ουσιαστικά είχε προαναγγείλει το επιτελείο του, παρουσίασε ένα γενικό περίγραμμα και θέλησε περισσότερο να ακούσει τις θέσεις των συνομιλητών του, ώστε σε δεύτερο χρόνο να αξιολογηθεί εάν υπάρχει κοινός τόπος συγκερασμού των διαφορετικών προσεγγίσεων.
Οι πέντε άξονες του περιγράμματος αυτού αφορούν: τη δραστική αναλογικοποίηση του εκλογικού συστήματος με αντίστοιχα σημαντικό περιορισμό ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Τη μείωση του ορίου ηλικίας και την παροχή δικαιώματος ψήφου από τα δεκαεπτά (17). Τη συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού. Την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εξαρχής στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας τού είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι ανοιχτοί να εξετάσουν με δημιουργικό πνεύμα όποια πρόταση φέρει η Ν.Δ. στο τραπέζι του διαλόγου. Περισσότερο θετικός εμφανίσθηκε, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας ευρείας αναθεώρησης του Συντάγματος. Η θέση της Ν.Δ. ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να συζητηθούν σε «νεκρό» πολιτικά χρόνο έφεραν την αντίδραση του Μαξίμου, που απάντησε ότι 9 μήνες μετά τις εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αιφνιδιασμό και τακτικισμό.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση