Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Κατηγορώ Μητσοτάκη για «κατάχρηση εξουσίας»
Κατηγορώ Μητσοτάκη για «κατάχρηση εξουσίας»

Κατηγορώ Μητσοτάκη για «κατάχρηση εξουσίας»

Στην των θεσμών με αιχμή τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση κάνει «κατάχρηση ς», επανέρχεται η Ν.Δ. προκειμένου να εκθέσει την κυβέρνηση και να τη θέσει προ των ευθυνών της.

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ζήτημα στον πρόεδρο της Βουλής για την του Κοινοβουλίου και με παράδειγμα τις απουσίες των υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επανήλθε θέτοντας αυτοπροσώπως στον Νίκο Βούτση ζήτημα τόσο για τις «αδέσποτες» τροπολογίες όσο και για το αίτημα της Ν.Δ. να συζητηθεί το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», ήταν το με το οποίο εξήλθε από το του προέδρου της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί το δριμύ «κατηγορώ» για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, δεν λειτουργεί «όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία», όπως αναλύει στην τετρασέλιδη επιστολή που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής.

Η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη ότι «υπενθύμισε» στον κ. Βούτση τον ρόλο του ήταν ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Πειραιώς στο εν λόγω ζήτημα. Στο επίκεντρο της ς βρίσκονται η παθολογία της ς εκπρόθεσμων και κατά κανόνα «άσχετων» τροπολογιών με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια, αλλά και η ψήφισή τους χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, «οι υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνεπώς η είναι γενικευμένη». Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του αφήνει αιχμές ότι οι νομοθετικές αρρυθμίες αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και ότι η προβληματική λειτουργία του Κοινοβουλίου «συμπαρασύρει προς τα κάτω όχι μόνο την ποιότητα των νόμων, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής διαδικασίας, της διοίκησης και της Δικαιοσύνης».

Ο επί της ουσίας παρέπεμψε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις επιπτώσεις που έχει και για τη Βουλή η είσοδος της χώρας στο ειδικό καθεστώς μνημονιακής λειτουργίας και εν μέρει μόνο έκανε δεκτό τον προβληματισμό του κ. Μητσοτάκη ως προς τη δυσλειτουργία της ελεγκτικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Υποστήριξε ότι υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά ότι η κατάσταση σήμερα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού για να δείξει ότι η άρνηση της κυβέρνησης να το συζητήσει μόνο πολιτικά αθώα δεν είναι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει το σχετικό νόμου εδώ και ένα χρόνο και αντιμετώπισε αδιαφορία. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Βούτση τη σχετική δυσφορία και ζήτησε η σχετική συζήτηση να γίνει μέσα σε ένα μήνα, σημειώνοντας μάλλον ειρωνικά ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι η εν λόγω αναβλητικότητα αποκρύπτει κάποιου είδους μεροληπτική σκοπιμότητα από τη μεριά σας». Ο κ. Βούτσης, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι για λόγους «διαδικαστικούς», αλλά και κυβερνητικών επιλογών, δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να έρθει στην Ολομέλεια εντός μηνός η πρόταση νόμου της Ν.Δ. Υποστήριξε ότι προηγούνται άλλες και ότι η εν λόγω πρόταση είναι πέμπτη κατά σειρά.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση