Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Καραντίνα και στο στρατηγείο – Σε ρυθμούς κορωνοϊού η ζωή στο Μέγαρο Μαξίμου
Καραντίνα και στο στρατηγείο – Σε ρυθμούς κορωνοϊού η ζωή στο Μέγαρο Μαξίμου

Καραντίνα και στο στρατηγείο – Σε ρυθμούς κορωνοϊού η ζωή στο Μέγαρο Μαξίμου

Με «προσωπικό ασφαλείας», δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα πρόσωπα, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 του συνόλου, λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο , καθώς τα αυστηρά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εφαρμόζονται πρώτα από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη στην καθημερινότητά τους.

Η ζωή στο Μέγαρο έχει αλλάξει άρδην και κινείται απόλυτα στον ρυθμό του κορωνοϊού και των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι πόρτες του νεοκλασικού κτιρίου έχουν κλείσει για κάθε συνάντηση και επαφή με τον έξω κόσμο. Στο εσωτερικό του, όμως, υπάρχει μια ολιγομελής ομάδα στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που δίνει τη μάχη εναντίον της επιδημίας σε όλα τα επίπεδα.

Η ημέρα ξεκινά όπως πάντα πολύ πρωί. Στις 8.30 συγκαλείται ο λεγόμενος «πρωινός καφές», με αρκετούς να συμμετέχουν από τα σπίτια τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι παρευρισκόμενοι είναι λίγοι και οι απολύτως απαραίτητοι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος , ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού υ Ακης Σκέρτσος, οι στενοί συνερ του πρωθυπουργού από τη Βουλή και το επικοινωνιακό επιτελείο, που έχει επιφορτιστεί ένα δύσκολο έργο το τελευταίο διάστημα.

Αμέσως μετά τον πρωινό καφέ, στις 9.30 γίνεται η πρώτη σύνδεση με το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτή τη σύνδεση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνονται από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα για το ιατρικό σκέλος και εν συνεχεία τίθενται επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα με πρώτο τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η όλη διαδικασία τελειώνει περίπου στις 10.30 το πρωί, όπου ο καθένας «αποσύρεται« στο γραφείο του για να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει με επιμέρους τηλεδιασκέψεις απομονωμένος στο γραφείο του. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν το μέτωπο της ς το οποίο μετά το ιατρικό είναι το πιο σημαντικό.

«Υποσυσκέψεις» πραγματοποιούνται διαρκώς, ανάλογα με την περίπτωση και το θέμα. Για παράδειγμα, την Παρασκευή έγινε τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη –  Δημητριάδη – Γεραπετρίτη και Χαρδαλιά με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη για την απαγόρευση της μετάβασης των πολιτών στα νησιά. Χαρακτηριστικό, πάντως, του περιορισμού της φυσικής παρουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο πρωθυπουργός ακόμη και με τον στενό του σύμβουλο Γιάννη Βλαστάρη επικοινωνεί μέσω Skype, όπως και με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Αλέξη Πατέλη. Αλλο ένα δείγμα των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι πως όλες οι συνεδριάσεις γίνονται πλέον στη μεγάλη αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να τηρούνται οι δέουσες αποστάσεις, ενώ υπάρχει ρητή εντολή το προσωπικό που εργάζεται αυτές τις ημέρες στο Μαξίμου να μην έχει καμία άλλη επαφή πλην της στενής του οικογενείας, η οποία επίσης βρίσκεται σε καραντίνα.

Η ανθρώπινη αλυσίδα

Ουσιαστικά το Μαξίμου λειτουργεί με μια «αλυσίδα» ανθρώπων όπου ο κάθε κρίκος είναι ο απολύτως απαραίτητος για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η κυβέρνηση.

Ο κ . Γρ. Δημητριάδης ασχολείται με όλη τη βεντάλια θεμάτων που ανακύπτουν, ενώ ο κ. Ακης Σκέρτσος είναι ο άνθρωπος που εστιάζει στην εξειδίκευση των μέτρων σε με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως συνέβη με το οικονομικό πακέτο των σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος ασχολείται, πέραν των ευρύτερων αρμοδιοτήτων του, μεταξύ άλλων, πολλές ώρες με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και εν γένει με τη νομική κάλυψη των όσων εξαγγέλλονται. Στην τελευταία μάλιστα ΠΝΠ που εκδόθηκε, ο υπουργός Επικρατείας έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου στις 4 τα ξημερώματα.

Κομβικό ρόλο σε αυτό το «δωμάτιο πολέμου» έχει και η ομάδα επικοινωνίας. Λόγω της καραντίνας στην οποία βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφότου νόσησε η σύζυγός του, η αν. εκπρόσωπος Αριστοτελία έπεσε στα βαθιά, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση της κυβέρνησης τόσο στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών όσο και την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, το Γραφείο Τύπου με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσιόδρα δίνει καθημερινή μάχη, δουλεύοντας με βάρδιες. Το επικοινωνιακό team συμπληρώνει ο Ερικ Παρκς, του οποίου ο ρόλος ως διευθυντή Ψηφιακών Μέσων του πρωθυπουργού είναι κομβικός, καθώς ψηφιοποιεί τα μηνύματα που πρέπει να φτάσουν στους πολίτες. Τα βίντεο με τα μηνύματα και τα γραφικά που ανεβαίνουν στα social media, μεταφέροντας παντού του κυβερνητικό μήνυμα, είναι δική του δουλειά.

Ολοι οι παραπάνω είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους δύο βασικούς πυλώνες. Εκ της φύσεως του προβλήματος, ο καθηγητής Τσιόδρας έχει βαρύνοντα ρόλο.

Ουσιαστικά, τα πάντα προκύπτουν μετά τη δική του επιστημονική ανάλυση και τη δική του συγκατάθεση. Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και σήμερα υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποτελεί τον πιο βασικό επιχειρησιακό βραχίονα του εγχειρήματος, τόσο στη λήψη όσο και στην εφαρμογή των μέτρων.

Ψηφιακό κράτος

Πλην του «προσωπικού ασφαλείας» που δεν μπορεί να λείπει, στο Μαξίμου υπάρχει επιπλέον ελάχιστος κόσμος. Ακόμα και οι… γραμματείς έχουν ελαχιστοποιηθεί και εργάζονται με βάρδιες κατά μόνας και όχι πλέον πολλές μαζί. Την ίδια ώρα πάντως η κατάσταση έχει δημιουργήσει πλήθος έκτακτων αναγκών για τις οποίες, όπως φαίνεται, το Μαξίμου ήταν επαρκώς προετοιμασμένο. Η ανάγκη να γίνονται πλέον όλα ψηφιακά τρέχει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, κάτι που πιστώνεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Μεθαύριο Τρίτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με teleconference το υπουργικό συμβούλιο.

Αλλά δεν είναι το μόνο «επίτευγμα». Πλην του , που βγήκε πιλοτικά στον αέρα προχθές, οι ψηφιακές δράσεις θα συνεχιστούν, κάτι που ήταν εξαρχής στόχος αλλά πλέον βοηθά και στην αναχαίτιση του κορωνοϊού. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί σύστημα εργασίας των υπουργείων από απόσταση. Δεν μιλάμε για το ήδη εφαρμοζόμενο e:presence αλλά για την εξέταση της δυνατότητας να γίνεται και η ροή εργασίας εξ αποστάσεως. Παράλληλα θα εξεταστεί το πρόγραμμα της λεγόμενης τηλε-ιατρικής. Δηλαδή κάποιος ο οποίος είναι σε περιορισμό κατ' οίκον να μπορεί να συνδέεται διαδικτυακά με γιατρό και να συνομιλούν για την πορεία της υγείας του και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση