Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » K. Παπανάτσιου: «Αδιέξοδος ο Προϋπολογισμός, τις προτάσεις που απορρίπτει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις μεταφέρει στη κοινωνία»
K. Παπανάτσιου: «Αδιέξοδος ο Προϋπολογισμός, τις προτάσεις που απορρίπτει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις μεταφέρει στη κοινωνία»

K. Παπανάτσιου: «Αδιέξοδος ο Προϋπολογισμός, τις προτάσεις που απορρίπτει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις μεταφέρει στη κοινωνία»

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του . Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως σε μία πρωτοφανή συγκυρία θα περίμενε κανείς, η Βουλή να συζητάει της κοινωνίας και να απολογίζει το πρώτο διάστημα αυτής της ς σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα. «Τίποτα τέτοιο δεν γίνεται, αντίθετα έχουμε ένα Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει αναθεωρήσει όλα τα σενάρια των βασικών μεγεθών προς το χειρότερο και αυτό σε συνδυασμό με μηδενικά μέτρα για την επόμενη χρονιά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου. Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας, πως η Δ ισχυρίζεται πως έχει προχωρήσει σε 24 δισ. ενισχύσεις, όταν στην πραγματικότητα έχει δαπανήσει μόλις 6,7 δισ. μέχρι και τον Οκτώβριο.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως η μοναδική αύξηση που περιέχει ο Προϋπολογισμός είναι αυτή της αναθεώρησης της ς! Για φέτος προβλέπεται στο 10,5%, από 8,2% του προσχεδίου, ενώ μειώνονται και τα επίπεδα της εκτιμώμενης ανάκαμψης για το από το 7,5%, στο 4,8%. Η βουλευτής, σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι δραματικά μέσα σ' ένα μήνα, και προφανώς δεν οφείλεται στον απρόβλεπτο παράγοντα της Πανδημίας. «Το δεύτερο lock down μάλιστα, επιβλήθηκε δύο εβδομάδες περίπου μετά την συζήτηση του Προσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε, «Ποιες προβλέψεις και με ποιο σχεδιασμό προχωρήσατε τότε λοιπόν;».

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως είναι εμφανές πια ότι ανάπτυξη τύπου V δεν θα υπάρξει, το σχέδιο του Προϋπολογισμού αναφέρει πως η ανάκτηση των απωλειών θα φτάσει στο 41,3% για την επόμενη χρονιά! Κανένα νέο μέτρο γενικού και οριζόντιου χαρακτήρα για την στήριξη εισοδημάτων, καμία πραγματική συναίσθηση για το τι συμβαίνει πραγματικά στην και στην κοινωνία.

Η βουλευτής σημείωσε παράλληλα πως η συσχέτιση της αναθεώρησης του ΑΕΠ με την , αφήνει πολλά ερωτηματικά και σημείωσε χαρακτηριστικά, «Η παρούσα ύφεση, προερχόμενη μεν από εξωγενής παράγοντες, αλλά με περιοριστικό χαρακτήρα διαχείρισης από την Κυβέρνηση, αφήνει έκθετη την ίδια την Κυβέρνηση».

Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως αυτό δεν αφορά την όποια αναθεώρηση, «αντίθετα, μας λέτε ότι στην παρούσα φάση, θα είμαστε φειδωλοί στον Προϋπολογισμό του 2021, γιατί επί της ουσίας, παραλάβαμε λιγότερο παραγόμενο προϊόν, και αυτό αυξάνει τις ανάγκες της χώρας».

Η βουλευτής αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο στοιχείο της αύξησης των επενδύσεων κατά 23,2%, και σημείωσε πως αυτό είναι υπεραισιόδοξο, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα. Ζήτησε παράλληλα να διευκρινιστεί σε ποιες δράσεις θα δαπανηθεί το ειδικό αποθεματικό των 3 δισ., το οποίο, όπως τόνισε, παραμένει επιμελώς απροσδιόριστο.

Αντίστοιχα, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως οι εκτιμήσεις της Δ, για την επόμενη χρονιά στηρίζονται εν πολλοίς στους Ευρωπαϊκούς Πόρους. «Γνωρίζουμε όμως, ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν πολύ στενά περιθώρια για τις εγκρίσεις και τις εκταμιεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε δε το γεγονός, πως ο κος αναφερόμενος στα 32 δις, ενημέρωσε πως στην πραγματική οικονομία θα φτάσουν τα 2 δισ.

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν κόστος και αυτό κόστος πρέπει να αναληφθεί. Η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται συνεννόηση, χρειάζεται ευθύνη και ευθιξία. Χρειάζονται συναινέσεις και κλίμα ασφάλειας, όχι ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας. Επέκρινε τη ΝΔ πως προσπαθεί σε μία έκτακτη συνθήκη να εισάγει πολιτικές που βάλλουν την πλειονότητα των πολιτών, όπως το νέο τοπίο στα εργασιακά και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ θα το ζήλευαν και οι εμπνευστές της Alt Right Δεξιάς.

Ένα μοντέλο βασισμένο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, εμπλουτισμένο με κατασταλτικά μέτρα και καταπάτηση δικαιωμάτων, το οποίο οδηγεί στην κοινωνική αποσύνθεση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση