Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οικολόγοι Πράσινοι για την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό
Οικολόγοι Πράσινοι για την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

Οικολόγοι Πράσινοι για την συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

“Μαύρη σελίδα για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης” χαρακτηρίζουν οι την με την Τουρκία για το προσφυγικό. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα:

“H συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγνοεί για ακόμη μια φορά τις αξίες της. Οι είμαστε αντίθετοι σε λογικές οι οποίες υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές ως αριθμούς και πιόνια τα οποία μπορούμε να πηγαίνουμε από την μία χώρα στην άλλη.

Πως μπορεί η ΕΕ αλλά και η Ελληνική να θεωρεί επιτυχία μία συμφωνία αντίθετη προς της συνθήκης της ς; Πως μπορούν οι Ευρωπαϊκοί ηγέτες να θεωρούν ότι έδωσαν κάποια λύση όταν μιλάνε για παροχή ασύλου σε 72000 ανθρώπους, οι οποίοι είναι μία σταγόνα μπροστά στους πραγματικούς αριθμούς, μία σταγόνα μπροστά στις πραγματικές δυνατότητες της ένωσης των 500 εκατομμυρίων;

Για άλλη μια φορά υποβαθμίζουμε την έννοια της «Ευρώπης της αλληλεγγύης» και ξανασυζητάμε για αναβάθμιση της τελωνιακής ένωσης. Μιλάμε πάλι για το οικονομικό σκέλος της Ευρώπης, το οποίο έχει επιφέρει δικαίως μια αύξηση του Ευρωσκεπτικισμού σε ευρύτατα των κοινωνιών μας.

Διαφωνούμε με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ως «αντάλλαγμα» για τις υπηρεσίες «απώθησης» που θα προσφέρει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού,  επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις της σύγχρονης ιστορίας της, η οποία είναι και αποδέκτης πολλών καταγγελιών για την των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Εν κατακλείδι, η συμφωνία αυτή αποτελεί το τέλος των ανοιχτών συνόρων, το τέλος των ιδεωδών διακήρυξης της Ενωμένης Ευρώπης, το τέλος της συνθήκης της ς. Μπορεί η να βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία και να υπάρξει ίσως μια κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα σημεία φιλοξενίας και εισόδου, όμως το ηθικό κόστος αυτής της απόφασης θα το πληρώσουμε όλοι για πολλά χρόνια, και δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί η να περηφανευτεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη, η ένταξη, η ισότητα, τα ανοιχτά σύνορα, η νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη για όλους τους πρόσφυγες. Και φυσικά, η σημαντικότερη απόφαση που θα είχε νόημα να παρθεί σε Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η οποία δεν συζητήθηκε, θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει στην Ειρήνευση της περιοχής. Γιατί η ΕΕ γι αυτό υποτίθεται θεσμοθετήθηκε, για την Ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Ή τελικά όχι;”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση