Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η Ζέττα Μ. Μακρή, Ειδική Εισηγήτρια στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Η Ζέττα Μ. Μακρή, Ειδική Εισηγήτρια στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Η Ζέττα Μ. Μακρή, Ειδική Εισηγήτρια στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

  

Δίμηνη εντατική συμμετοχή στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης είχε η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή.

Συγκεκριμένα, η κα Μακρή μετείχε , ως μέλος, στις εντατικές εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε ορισθεί ως Ειδική Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας για τη θεματική ενότητα που αφορούσε στα δημοψηφίσματα και στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ακόμη, είχε τοποθετηθεί ως ομιλήτρια στις θεματικές ενότητες περί των σχέσεων εκκλησίας – κράτους, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός επικράτειας.

Στην πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, η κα Ζέττα Μ. Μακρή, τοποθετήθηκε επί όλων των θεμάτων επί της αρχής. Η κα Μακρή, συνοπτικά, αναφέρθηκε στην των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης που είχαν ως την επίτευξη σημαντικών ανατροπών του καταστατικού χάρτη της χώρας, σε 7 βασικά σημεία: 1) στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 2) στη διευκόλυνση της ψήφου των εκλογέων εκτός επικράτειας, 3) στον διαχωρισμό της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, 4) στην εξίσωση των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές, 5) στην αυστηροποίηση της Ασυλίας του Βουλευτή, 6) στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών και 7) στη διευκόλυνση της εκλογής διοίκησης των Ανεξάρτητων Αρχών. Ενώ, τόνισε ότι η του Συντάγματος θα μπορούσε να ήταν ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα για να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς και την οικονομία της αλλά και να αφυπνισθεί η κοινωνία.

Ενώ, σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, τελευταία ολοήμερη της ολομέλειας της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κα Μακρή τοποθετήθηκε ως Ειδική Εισηγήτρια της πλειοψηφίας επί των αναθεωρητέων διατάξεων και ειδικότερα επί των άρθρων 96, 101Α, 101, 102, 112, 113, 114, 114, 115 και 119 του Συντάγματος.

Η δεκάλεπτη εισήγησή της αφορούσε, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση της εκλογής διοίκησης των Ανεξάρτητων Αρχών αλλά και στο αποκεντρωτικό σύστημα της οργάνωσης της κρατικής διοίκησης στους ΟΤΑ όπως και στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας την εισήγησή της, η κα Μακρή, τόνισε ότι απαιτείται επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για την ψήφιση των διατάξεων της συνταγματικής μεταρρύθμισης με κορυφαίες αυτές του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της ψήφου των Ελλήνων εκτός επικράτειας. Άλλωστε, το momentum για λύσεις και διευκολύνσεις μέσω του προτεινόμενου κανονιστικού περιεχομένου του Συντάγματος από τη ΝΔ προσφέρεται ώστε να αναβαθμισθεί τόσο ο νομικός μας όσο και ο πολιτικός μας πολιτισμός.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση