Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η τελευταία ζαριά του Ζόραν Ζάεφ
Η τελευταία ζαριά του Ζόραν Ζάεφ

Η τελευταία ζαριά του Ζόραν Ζάεφ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο Ζόραν Ζάεφ έριξε μια τελευταία ζαριά προτού η χώρα εισέλθει και επίσημα στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών, στις οποίες προσφεύγει με «ξεφούσκωτα πανιά», λόγω του ευρωπαϊκού (γαλλικού) αδειάσματός του.

Προειδοποίησε (μιλώντας στο Euronews), πως, κομμάτια της συμφωνία των Πρεσπών που είναι συνδεδεμένα με την ευρωπαϊκή της χώρας (αφορούν κυρίως την εφαρμογή του erga omnes στο εσωτερικό) θα παγώσουν αναγκαστικά, από την στιγμή που δεν προχωρά η ενταξιακή διαδικασία.

Η προειδοποίηση Ζάεφ  έχει ως αποδέκτες τους Ευρωπαίους, αλλά και το εσωτερικό της χώρας του.

Λέει στους Ευρωπαίους να κάνουν κάτι την ύστατη ώρα ώστε να διορθώσουν (και να τον σώσουν) το κατά Ντόναλντ Τουσκ και όχι μόνο, «ιστορικό λάθος» του Μακρόν, ελπίζοντας, είτε σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας  Στέβο Πεντάροσκι επισκεπτόμενος τα Τίρανα, είτε να τεθεί το θέμα στην σύνοδο Κορυφής, την αποχαιρετιστήρια για την ιταλική προεδρία, του Νοεμβρίου.

Ιταλία και Κροατία (αναλαμβάνει την προεδρία από τον Ιανουάριο), κινούνται στο παρασκήνιο, ώστε να  συζητηθεί εμβόλιμα το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας, σε μια από τις ερχόμενες  Συνόδους.

Το αν και γιατί ο Μακρόν θα υπαναχωρήσει είναι ένα ερώτημα. και η απάντηση, όπως λέει και το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, ίσως να κρύβεται στα ανταλλάγματα τα οποία ενδεχομένως  ο Γάλλος πρόεδρος διαπραγματεύεται παρασκηνιακά με την .

Το διακύβευμα  για τους Ευρωπαίους ξεπερνάει τον Ζάεφ και τη Βόρεια Μακεδονία και άπτεται της σταθερότητας στην βαλκανική πίσω αυλή τους, όπου τα αντιγαλλικά και αντιευρωπαϊκά αισθήματα  έχουν φουντώσει και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη.

Ως προς το εσωτερικό, ο Ζάεφ παίζει το τελευταίο του χαρτί. Χωρίς κάποιο ευρωπαϊκό δωράκι – σωσίβιο, στις εκλογές  του Απριλίου ξέρει ότι είναι χαμένος.

Το εθνικιστικό VMRO DPMNE ήδη έχει υψώσει το λάβαρο των εκλογών, με σύνθημα τη μη εφαρμογή της συμφωνίας καθώς, όπως διακηρύσσει,  δεν υπάρχει πλέον το ευρωπαϊκό κίνητρο.

Και ο ίδιος αναγκάζεται να ακολουθήσει τον αντίπαλο. Διότι  με το να λέει στις  και τις τηλεοράσεις στους ψηφοφόρους να κάνουν υπομονή έως τον Μάιο, οπότε ίσως η χώρα πάρει για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν θα τον πιστέψει κανείς.

Το ευρωπαϊκό πολιτικό καύσιμο έχει σχεδόν εξουδετερωθεί ως όπλο για τον Ζάεφ και με την ότι θα παγώσει «μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών» ελπίζει ότι θα διασωθεί. Το μόνο που ίσως μπορεί να τον γλιτώσει πολιτικά, είναι μια ευρωπαϊκή χειρονομία την οποία θα μπορέσει να «πουλήσει»  προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

Αλλά αυτή επί του παρόντος δεν είναι ορατή και ούτε πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αν εκδηλωθεί θα είναι αρκετή για να  (του) κλείσει την πληγή.  Το γυαλί έχει ραγίσει.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξουδετερώθηκαν πέντε #οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Πλάκες #οβίδες - https://t.co/pzKnc3oxwG -

  • Γ. Καραμάνος: «Χρυσή ευκαιρία ΤΩΡΑ για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος» - https://t.co/rccgl8nmJV… -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/ZcY5zyNXCB -

"Αλιεύοντας" την είδηση