Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία
Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Μία σειρά από είναι έτοιμη να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με την που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

«Το συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και να μείνει μακριά από τέτοιες ενέργειες. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο προσκαλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν για κατάλληλα , χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η .

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της ς στην κυπριακή διαδρασαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.

Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την .

Προσέθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση