Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί το δημοψήφισμα ο Ζάεφ
Για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί το δημοψήφισμα ο Ζάεφ

Για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί το δημοψήφισμα ο Ζάεφ

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος σκοπιανά μέσα ς ο κ. Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την 16 Σεπτεμβρίου.

O πρωθυπουργός των Σκοπίων θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΑΤΟ για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό.

Πάντως το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες δεν έχει ακόμη καθοριστεί και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους θα συζητηθεί μετά τις 11-12 Ιουλίου, οπότε η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΑΤΟ.

Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο το ερώτημα, θα είναι συνδυαστικό και θα συμπεριλαμβάνει τόσο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτό της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει πιο δελεαστικό σε αυτούς που διαφωνούν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ο Ζόραν Ζάεφ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν απλά στο να δώσουν στα Σκόπια μία υπό όρους μελλοντική εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, παρά την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει» είπε ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία», είπε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες των Σκοπίων.

Αναζητούν τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για τις επιμέρους λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην ΠΓΔΜ, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρίλεπ ανέφερε κατ' αρχάς ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα». Επισήμανε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες της χώρας, ώστε να αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, όπως είπε, «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό, το οποίο σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμα τεθεί προς συζήτηση ούτε το ερώτημα του δημοψηφίσματος. «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε. Ο κ. Ζάεφ (ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε για σύντομες διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική) είπε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί περί τα Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις της ΠΓΔΜ, η περίοδος πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 60 και 90 ημερών. Ως εκ τούτου, οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 23η ή η 30ή Σεπτεμβρίου, παρότι προκήρυξή του αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και την επίσημη πρόσκληση στη Συμμαχία, θα έδινε, θεωρητικά, στον κ. Ζάεφ τη δυνατότητα να διοργανώσει δημοψήφισμα ακόμα και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνώντες στη γειτονική χώρα έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου εντός και εκτός της ΠΓΔΜ, προκειμένου να λάβουν στήριξη, κυρίως όμως, να δείξουν στους πολίτες ότι όσα έχουν εξασφαλιστεί ώς αυτή τη στιγμή είναι αρκετά, ως ένα πρώτο βήμα. Η παραπομπή της επανεξέτασης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στην για τον Ιούνιο του 2019, σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα, δημιουργεί πολιτικά προβλήματα για την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης Ζάεφ που έχει ως σκοπό την επιση στο δημοψήφισμα και, κατόπιν, τη συγκέντρωση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του συντάγματος. Κατά της κυβέρνησης εξακολουθούν να τάσσονται και οι ηγέτες της αολίτευσης, κυρίως του μεγαλύτερου, εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE. Ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ζητήσει τη διοργάνωση διαδήλωσης στη Στρώμνιτσα, πόλη στην οποία ο νυν πρωθυπουργός Ζάεφ ήταν δήμαρχος επί σειράν ετών.
Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση