Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Γ. Μανιάτης: «Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής εταιρείας EDS του σκοπιανού αντιπροέδρου του Ζάεφ»
Γ. Μανιάτης: «Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής εταιρείας EDS του σκοπιανού αντιπροέδρου του Ζάεφ»

Γ. Μανιάτης: «Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής εταιρείας EDS του σκοπιανού αντιπροέδρου του Ζάεφ»

«Αρνητική πιστωτική ικνότητ, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.Τα παραπάνω δήλωσε ο ς ΔΗ.ΣΥ, καθ. Γ. Μανιάτης.

Επίσης ο κ. Μανιάτης αναφέρει: “Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια ς.

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. , έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση ς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».

Απάντηση Γ.Σταθάκη

«Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, αυτόν τον καιρό, για να ανασύρουν, τώρα, ένα θέμα το οποίο είναι τόσο κρυστάλλινο. Όλη η διαδικασία για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και ολοκληρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σήμερα, από το βήμα της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του Αργολίδας της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η διαδικασία της εξαγοράς έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα, αφού είχε προηγηθεί η μελέτη αποτίμησης της εταιρείας, και μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ. «Όλο το χρονικό, ακολούθησε την καθιερωμένη διαδικασία με την οποία γίνονται οι εξαγορές διεθνώς.

Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Όλα έγιναν δημόσια. Να σας καταθέσω όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ που είναι διαθέσιμες σε όλους. Γιατί κάνετε στη ναφθαλίνη;», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τους υπαινιγμούς του Γ. Μανιάτη ότι η εξαγορά της EDS συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός σημείωσε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον συλλογισμό σας. Έχουμε τη συμφωνία των Πρεσπών που εσείς θεωρείτε επιζήμια για τη χώρα. Κι εμείς προωθούμε, μέσω της ΔΕΗ, μια επένδυση για να περάσουμε στην άλλη πλευρά την πολιτικά επιζήμια για τη χώρα μας απόφαση; Αυτό μας λέτε;

Για να έχει λογική συνάφεια ο συλλογισμός σας, θα έπρεπε η Συμφωνία να είναι ωφέλιμη για εμάς, επιζήμια γι΄ αυτούς και εμείς να εμπλεκόμαστε σε τέτοιου τύπου συναλλαγές ώστε να πείσουμε τους γείτονες να τη δεχθούν.

Το ανάποδο δεν μπορεί να ισχύει. Είσαστε λογικά ανακόλουθοι και κινδυνεύετε να αποκτήσετε τραγελαφική υπόσταση στη διασύνδεση των δύο θεμάτων».

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η εξαγορά που έκανε η ΔΕΗ, ύστερα από εισήγηση της θυγατρικής εταιρείας της στην Αλβανία, είναι ένα μικρό βήμα σε μια γειτονική χώρα μαζί με πολλά άλλα που έχει κάνει η ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή το ίδιο διάστημα.

«Η ΔΕΗ συμμετείχε στους διαγωνισμούς για τα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, στην Τουρκία, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη κ.ο.κ.

Άρα, υπάρχει μια γκάμα ενεργειών στις οποίες προχωράει η ΔΕΗ τον τελευταίο έναν χρόνο και μία από αυτές ήταν και η συγκεκριμένη. Τι προσδοκάτε ότι μπορεί να βγει από μια τόσο απλή, διάφανη, λιτή διαδικασία που έγινε πριν από έναν χρόνο;». Πρόσθεσε, τέλος, ότι, έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία από τον Κανονισμό της Βουλής, βάσει της οποίας οφείλουν να ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που υπερβαίνουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση