Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών
Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών

Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, για το θέμα των υπερβολικά υψηλών ποσοστών τοκετών με καισαρική τομή που πραγματοποιούνται στη χώρα μας χωρίς ιατρική αιτιολόγηση.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στην Ελλάδα οι τοκετοί με καισαρική τομή κυμαίνονται σε ποσοστά από 50% έως 70% ανάλογα με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες τις Ε.Ε. είναι 25%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» αναφέρεται ποσοστό καισαρικών τομών 63,1%.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) έχει εκφράσει την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και εισάγοντας αυστηρότερους ελέγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή.
Στην ερώτησή του ο Γιώργος Δημαράς ζητά να ενημερωθεί για τα ενδεχόμενα μέτρα και διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για την επαρκή ιατρική αιτιολόγηση των τοκετών που πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, καθώς και για τον ακριβή αριθμό γεννήσεων με φυσιολογικό τοκετό και καισαρική τομή ανά ιδιωτικό και δημόσιο μαιευτήριο. Τέλος ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τα οφέλη αλλά και τις ιατρικές προϋποθέσεις εφαρμογής του VBAC (φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική), μιας διεθνώς αναγνωρισμένης και εφαρμοζόμενης πρακτικής που ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ιατρούς και εγκύους στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς: «Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών τα ποσοστά τοκετών με καισαρική τομή που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι υπερβολικά υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την απαιτούμενη ιατρική αιτιολόγηση. Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά ένα θέμα που εκθέτει τη χώρα μας και αποτελεί σοβαρή ένδειξη παραβίασης των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού».
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση