Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών
Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών

Γ. Δημαράς για υπερβολικά ποσοστά καισαρικών τομών

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο οικολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ιώργος Δημαράς, για το θέμα των υπερβολικά υψηλών ποσοστών τοκετών με καισαρική που πραγματοποιούνται στη χώρα μας χωρίς ιατρική αιτιολόγηση.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στην Ελλάδα οι τοκετοί με καισαρική κυμαίνονται σε ποσοστά από 50% έως 70% αν με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες τις Ε.Ε. είναι 25%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» αναφέρεται ποσοστό καισαρικών τομών 63,1%.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των υναικών (CEDAW) έχει εκφράσει την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και εισάγοντας αυστηρότερους ελέγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή.
Στην ερώτησή του ο Γιώργος Δημαράς ζητά να ενημερωθεί για τα ενδεχόμενα μέτρα και διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζει το για την επαρκή ιατρική αιτιολόγηση των τοκετών που πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, καθώς και για τον ακριβή αριθμό γεννήσεων με φυσιολογικό τοκετό και καισαρική τομή ανά ιδιωτικό και μαιευτήριο. Τέλος ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τα οφέλη αλλά και τις ιατρικές προϋποθέσεις εφαρμογής του VBAC (φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική), μιας διεθνώς αναγνωρισμένης και εφαρμοζόμενης πρακτικής που ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ιατρούς και εγκύους στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς: «Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών τα ποσοστά τοκετών με καισαρική τομή που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι υπερβολικά υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την απαιτούμενη ιατρική αιτιολόγηση. Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά ένα θέμα που εκθέτει τη χώρα μας και αποτελεί σοβαρή ένδειξη παρασης των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού».
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση